Na Območni službi Maribor na službo čaka več kot 1200 gostincev

FOTO: Pixabay.com

Konec meseca januarja je bilo na Območni službi Maribor, s področja gostinstva, prijavljenih 1220 oseb, kar je kar za 88,6 odstotkov več oseb, kot leto poprej in v mesecu februarju 1205 oseb, kar je 81,2 odstotkov več oseb kot februarja 2020.

“Zagotovo je gostinstvo ena izmed dejavnosti, ki so zaradi Covid situacije najbolj utrpele in je bilo na tem področju največ odpuščanj in posledično prijav v evidenco brezposelnih,” so nam pojasnili na Zavodu za zaposlovanje OE Maribor.

“Nekateri delodajalci s področja gostinstva so se uspeli organizirati in prilagoditi situaciji, ter so predvsem z dostavo hrane reševali svojo situacijo. Nekateri so tudi dodatno zaposlovali. Iz OS Maribor se je v času Corone (od marca do decembra) odjavilo iz področja gostinstva 781 oseb zaradi zaposlitve,” nam povedo.

Beležijo minimalno povečanje potreb

Trenutno beležijo minimalno povečanje potreb delodajalcev na področju gostinstvu, ki si pripravljajo ekipe za ponovno odprtje. Povprašujejo po različnih gostinskih profilih: kuharji, natakarji, pomočnik kuharja, pripravljalci hitre hrane.

Kot kažejo podatki, se je število registrirano brezposelnih oseb iz dejavnosti gostinstva v zadnjem mesecu zmanjšalo. “Podobno ugotavljamo tudi pri preverjanju kandidatov za prosta delovna mesta, da se gostinski kader odjavlja iz evidence zavoda, vendar ob tem nimamo zagotovih podatkov, kje se zaposlijo.”

Glede na trenutno stanje v dejavnosti gostinstva, so te zaposlitve, kot nam povedo na zavodu, najverjetneje realizirane v drugih dejavnostih ali v tujini. Brezposelne osebe iz gostinske dejavnosti, katerim je delovno razmerje prenehalo zaradi Corona situacije, so z delodajalci pogosto dogovorjene za ponovno zaposlitev

Oddaj komentar