Na ministrstvu pojasnjujejo, zakaj so starši zaradi nenošenja mask klicani na zagovor

FOTO: pixabay.si

Pred nekaj dnevi smo poročali o klicu na zagovor na CSD, ker otrok v šoli ni imel maske.“Kaj še sledi? Rako bo, dokler starši ne bomo stopili skupaj,” je zapisala bralka.

“Znašli smo se v veliki zmedi”

Od zaposlene, ki dela na enem izmed centrov za socialno delo, smo neuradno izvedeli, da so se znašli v veliki zmedi, saj naj s strani ministrstva za šolstvo ne bi dobili natančnih navodil, kako postopati. Po javni objavi vabila na razgovor, se je kar trlo klicev ljudi, ki jih je vabilo razburilo.

Obrnili smo se na Center za socialno Maribor in Center za socialno delo Spodnje Podravje in jih prosili, da nam pojasnijo, kako poteka sam postopek, torej na podlagi česa centri za socialno delo izdajo vabila na razgovor, kaj se zgodi, v kolikor se starš sestanka ne udeleži ali pa po sestanku vztraja pri svoji odločitvi, da njegov otrok ne bo nosil maske. Prav tako smo za pojasnila prosili Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

“V vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbeti za korist otroka”

“Vprašanja, ki jih postavljate se verjetno nanašajo na obravnavanje zadev, ki so CSD-jem odstopljene po izvedenih inšpekcijskih postopkih v primerih nenošenja mask otrok v šoli.
Pristojnosti centrov za socialno delo so sicer določene na področju ukrepov za zaščito koristi otroka ter na področju izvajanja storitev svetovanja, z namenom zagotavljanja
ustreznega varstva koristi otrok. Dolžnost pristojnih organov ter pravnih in fizičnih oseb je, da morajo v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbeti za korist otroka,”
so nam odgovorili na Direktoratu za družino.

Pri tem so še pojasnili, da se morebitna ogroženost otroka ocenjuje kompleksno in ne zgolj iz vidika posamične kršitve, kot je v primeru, ki ga opisujemo. “Vnaprej ni mogoče predvideti, kako se posamezna zadeva zaključi. Smiselno je, da posameznik uvidi, da s spoštovanjem ukrepov otrok ščiti ne le sebe, temveč tudi druge otroke, ki obiskujejo šolo,” zaključijo.

Oddaj komentar