Na mesto najbolj priljubljenega politika se vrača predsednik republike Borut Pahor

Predsednik Pahor med nagovorom državljanom. Foto: Nebojša Tejić, STA

Delo trenutne vlade podpira 33 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa ji 58,8 odstotka, je pokazala anketa, ki jo je za POP TV opravila Mediana. Neopredeljenih je 8,2 odstotka vprašanih. Med strankami bi največ vprašanih volilo SDS, sledijo ji SD, Levica, LMŠ in NSi.

Med strankami ima kljub 0,9-odstotnemu padcu še vedno največ podpore SDS. Če bi bile volitve danes, bi zanjo volilo 18 odstotkov volivcev.

Za več kot dve odstotni točki se je podpora povečala vodilni stranki levega političnega pola SD, za katero bi volilo 11,7 odstotka vprašanih. Sledi ji Levica z osmimi odstotki, podpora se ji je znižala za 1,4 odstotne točke, za LMŠ bi glasovalo 7,9 odstotka vprašanih oziroma pol odstotne točke volivcev manj. Peta je NSi s 4,2-odstotno podporo, tudi njej je podpora padla, za 0,7 odstotne točke.

Prvim petim sledita SAB z 2,7 odstotka glasov, ki ji je podpora padla za pol odstotne točke, in DeSUS z 0,2 odstotne točke višjo podporo, zdaj bi jo volilo 2,3 odstotka vprašanih. Piratsko stranko bi volilo 1,9 odstotka volivcev, kar je 0,7 odstotne točke manj, SNS je z 1,8 odstotka podpora zrasla za pol odstone točke, 1,4 odstotka vprašanih oziroma 0,2 odstotni točki manj volivcev pa bi na volitvah obkrožilo SLS. Koalicijska stranka SMC še vedno beleži manj kot odstotek podpore.

Še vedno največja politična skupina ostajajo neopredeljeni volivci

19,2 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volili, če bi bile volitve danes. 12,3 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene od obstoječih strank, 1,7 odstotka pa na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Po petih mesecih se na mesto najbolj priljubljenega politika vrača predsednik republike Borut Pahor, ki je prehitel sedaj drugouvrščenega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja. Tretja je evropska poslanka Ljudmila Novak. Sledijo predsednik državnega zbora Igor Zorčič, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednica SD Tanja Fajon.

Koordinator Levice Luka Mesec je na devetem mestu, sledita mu obrambni minister Matej Tonin in predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec. Predsednik vlade Janez Janša je na 16. mestu, za njim je še gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Javnomnenjsko raziskavo je minuli teden za POP TV opravila agencija Mediana na vzorcu 714 anketirancev.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar