Na mariborski univerzi pripravljeni na Evropsko noč raziskovalcev

Vir: Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru “Čakajoč na Evropsko noč raziskovalcev 2019” vabi na preddogodke, ki se bodo med 11. in 20. septembrom 2019 s pričetkom odvijali na Rektoratu Univerze v Mariboru. Tematska rdeča nit preddogodkov je Varno staranje. Posvečeni so predvsem starejšim, tistim, ki zanje skrbijo bodisi doma ali poklicno ter vsem, ki se želijo na čim daljšo varno, zdravo in aktivno staranje pripraviti pravočasno, so sporočili z mariborske univerze.

Evropsko noč raziskovalcev pripravlja kar 55 projektov v EU in širše, med njimi tudi »Varni z znanostjo« konzorcija Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem in Gimnazije Franca Miklošiča. V letih 2018 in 2019 se Evropska noč raziskovalcev odvija v 371 mestih v Evropi in širše, v letu 2018 pa jo je obiskalo več kot 1,5 milijona obiskovalcev. Njen osrednji namen je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Skozi vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega delovanja. Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugih aktivnosti, namenjenih začetku in razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in atraktivnih delovnih pogojev. “Osrednji dogodek Evropske noči raziskovalcev, ki ga pripravlja konzorcij »Varni z znanostjo« Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem in Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, se bo 27. septembra 2019 odvijal v Ljutomeru, Mariboru, Brežicah, Kopru in Izoli,” so sporočili z UM.

Preddogodki ”ČAKAJOČ NA EVROPSKO NOČ RAZISKOVALCEV 2019”:

· Zdravo staranje – želja vsakega posameznika

LOKACIJA: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, Maribor (Dvorana Borisa Podrecce)

TERMIN: 11. 9. 2019, 17.00 – 18.30

IZVAJALEC: Doc. dr. Mateja Lorber, Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru

Glede na to, da se staranju ne moremo izogniti je prav zdrava starost tista, katero si večina ljudi tudi želi. Skrb za lastno zdravje je potrebna vse naše življenje, še posebej zavzeto pa je potrebno začeti skrbeti v obdobju pozne odraslosti, saj je prav od posameznikove zavzetosti in skrbi odvisno kako zdrava in aktivna bo njegova starost. V okviru dogodka bodo predstavljeni nekateri ukrepi in aktivnosti, ki glede na znanstvene trditve pripomorejo k zdravemu in aktivnemu staranju. Za vse generacije pa je pomembno, da se naučijo krepiti svoje duševno, duhovno, telesno in socialno zdravje, saj bomo le tako pripomogli k zdravemu staranju.

Prijava udeležbe na: ern@um.si

· Duhovna oskrba kot element celostne zdravstvene nege in oskrbe v domovih za starejše

LOKACIJA: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, Maribor (Dvorana Borisa Podrecce)

TERMIN: 12. 9. 2019, 17.00 – 18.30

IZVAJALEC: Viš. predav. Nataša Mlinar Reljić

Duhovnost je pomemben vidik, ki vpliva na dobro počutje starejših oseb, še posebej tistih, ki bivajo v domovih za starejše. Ključno vlogo pri ugotavljanju, prepoznavanju duhovnih potreb ter zadovoljevanju le teh ima negovalno osebje. Zato želimo v predavanju pojasniti, zakaj je duhovnost pomembna tudi v obdobju staranja in kakšno vlogo ima pri tem negovalno osebje v domovih za starejše.

Prijava udeležbe na: ern@um.si

· Varno staranje – Kako prepoznati in kako se ubraniti nasilja nad starejšimi

LOKACIJA: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, Maribor (Dvorana Borisa Podrecce)

TERMIN: 13. 9. 2019, 17:00 – 18:30

IZVAJALEC: Izr. prof. dr. Branko Lobnikar, Univerza v Mariboru, Fakulteta za varnostne vede

Živimo v dolgoživi družbi kar od sodobnih družb zahteva ponovni premislek o pomenu in položaju starostnikov. Pomembno je, da starostniki ostanejo čimbolj aktivni, pri tem pa je še posebej potrebno poudariti potrebo po varovanju njihovega dostojanstva, pravic in občutka, da so pomembni del družbe. Zato skrb za starostnike ne sme strmeti zgolj k podaljševanju življenja, ampak predvsem h krepitvi kakovostne starosti. Tako za mlade kot za starejše je zagotavljanje varnosti in občutka varnosti predpogoj za vse ostale aktivnosti. Če hočemo zagotoviti kakovostno staranje, moramo veliko več aktivnosti usmeriti v preprečevanje obsežnega in predvsem dobro skritega problema – nasilja nad starejšimi. Predavanje za starostnike smo pripravili na podlagi raziskovalnih ugotovitev in praktičnih izkušenj s preprečevanjem nasilja med starostniki. Udeleženci delavnice bodo spoznali različne oblike nasilja, s katerimi se morajo soočati starostniki tako v domačem okolju kot v okolju domov za starejše, v nadaljevanju pa bomo spoznali načine, kako se lahko pred takšnim vedenjem učinkovito zavarujemo.

Prijava udeležbe na: ern@um.si

· Merjenje krvnih vrednosti: krvni sladkor, holesterol in tlak.

LOKACIJA: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, Maribor (Dvorana Borisa Podrecce)

TERMIN: 13. 9. 2019, 18:30 – 19:30

IZVAJALEC: Raziskovalci in študenti Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru

Prijava udeležbe na: ern@um.si

· Ublažimo stres s tehnikami čuječnosti. Raziskovalno potrjeni učinki sprostitvenih in meditativnih tehnik čuječnosti na zdravje in obvladovanje stresa

LOKACIJA: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, Maribor (Dvorana Borisa Podrecce)

TERMIN: 20. 9. 2019, 17:00 – 18:30

IZVAJALEC: Red. prof. dr. Dejan Dinevski

V delavnici bomo najprej definirali »čuječnost«, nato pa predstavili raziskave, da bi ugotovili ali s tehnikami čuječnosti res lahko odpravimo stres, vzpostavimo dobre odnose in zvišamo kakovost svojega življenja. Predstavljene bodo nekatere specifične strategije za obvladovanje stresa. Osnovno meditacijo čuječnosti bomo tudi praktično izvedli. Udeleženci bodo prejeli celovito informacijo o čuječnosti in pričakovanih rezultatih rednega prakticiranja meditativnih in sprostitvenih tehnik. Naučili se bodo osnovnih korakov meditacije čuječnosti, ki jih bodo lahko potem tudi sami izvajali.

Prijava udeležbe na: ern@um.si

Udeležba na dogodkih je brezplačna.

Konzorcijski partnerji ”varni z znanostjo” in Zveza prijateljev mladine Maribor v okviru Evropske noči raziskovalcev 2019 razpisujejo tudi nagradni natečaj Raziskovalec – varuh jezika, namenjen vsem otrokom v vrtcih in učencem osnovnih ter srednjih šol v Sloveniji. Z natečajem se želi spodbuditi mlade, da preko zanimivih tem razmišljajo o poklicu raziskovalca in sodelujejo z njim najbližjo obliko izražanja. Rok za oddajo prispevkov je 13. september 2019.

Podelitev nagrad bo potekala 27. septembra 2019 v Vetrinjskem dvorcu v Mariboru ob 16. uri, kjer bo imel uvodni nagovor dr. Stojan Sorčan (Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport; Nacionalna kontaktna oseba za program Marie Skłodowska-Curie (Obzorje 2020)).

Več informacij o natečaju je dosegljivih TUKAJ.

Oddaj komentar