Na mariborskem sodišču vnovič o napadu na sestro dvojčico in mater

Slika je simbolična.

Na Višjem sodišču v Mariboru je danes potekala pritožbena seja za obsodilno sodbo Medihi Hromadžić za napad na sestro dvojčico in mater pred dvema letoma.

Na sodbo, s katero so ji tudi v ponovljenem sojenju na prvostopenjskem sodišču izrekli 20 let zapora za uboj in poskus uboja, sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo. Obdolžena danes na višjem sodišču ni želela več ničesar dodati. Sodišče bo odločbo izdalo pisno.

Mediha Hromadžić je bila junija lani obsojena na 20 let zapora za uboj in poskus uboja. A je bila sodba razveljavljena, saj v njej po ocenah višjega sodišča ni bilo v zadostni meri razčiščeno vprašanje prištevnosti obdolženke ob storitvi kaznivega dejanja.

Zato so ji na prvostopenjskem sodišču sodili znova. Marca letos jo je tudi nov sodni senat spoznal za krivo in ji prisodil enotno kazen 20 let zapora. Tudi tokrat je sodišče prekvalificiralo očitano dejanje v uboj in poskus uboja, medtem ko tožilstvo obdolženi že od vsega začetka pripisuje kaznivo dejanje umora in poskusa umora.

Prekvalifikacija očitanega kaznivega dejanja je razlog za ponovno pritožbo tožilstva na višje sodišče. Kot je na današnji pritožbeni seji povedala višja državna tožilka Diana Šeruga Sagadin, vztrajajo pri očitku umora in poskusa umora, saj je bilo dejanje po prepričanju tožilstva nedvomno storjeno na grozovit način.

Tožilka je izpostavila, da je obdolžena sestro z nožem zabodla vsaj 48-krat, jo vztrajno zasledovala iz enega prostora v drugega in nato z nožem napadla še mater. To po ocenah tožilstva nakazuje na okrutnost in vztrajnost napadalke, ki je bila očitno namenjena usmrtiti žrtev, hkrati pa je to pri žrtvah povzročilo izjemen strah in trpljenje. Vse to po prepričanju tožilstva nakazuje, da si obdolžena zasluži višjo kazen.

Nasprotno obramba vztraja pri oprostitvi ali vsaj prekvalifikaciji napada na sestro v uboj na mah, kar se kaznuje z do desetimi leti zapora. Zagovornik obdolžene Franci Šošterič je znova izpostavil po njegovem prepričanju sporno mnenje izvedenca psihiatra in število vbodov, ki sta jih dobili napadeni sestra in mati. “Ni jasno, kako je tožilstvo prišlo do teh številk,” je dejal.

Po njegovih besedah se tudi v ponovljenem sojenju ni razjasnila vloga drugega noža. Obdolžena trdi, da ga je imela najprej v roki sestra Mersiha, ki da jo je zaničevala in ji grozila, kar naj bi jo spodbudilo k napadu nanjo.

Tragični dogodek se je zgodil 8. marca 2018, ko je danes 40-letna Mediha Hromadžić v stanovanju v bloku na mariborskem Pobrežju, kjer so vse tri stanovale, najprej večkrat zabodla z nožem sestro, nato pa še mater, ki jo je poskušala ustaviti. Mati je ob pomoči soseda stekla do reševalnega vozila, napadena sestra pa je na stopnišču podlegla poškodbam.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar