Na katerih bankomatih v tujini najugodneje dvigniti denar

FOTO: pixabay.com

Nemška potrošniška organizacija Stiftung Warentest je objavila rezultate raziskave, s katero so preverjali stroške dvigov na bankomatih in kartičnih plačil v 29 državah. V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tako na svoji spletni strani povzeli glavne ugotovitve nemške potrošniške organizacije. Preverite, na katerih bankomatih v tujini ne priporočajo dviga denarja.

Pretvorba v evre je draga past
Raziskava je potrdila, da je tako pri dvigih na bankomatu kot pri plačilih s kartico bolje izbrati možnost “brez konverzije” oziroma “plačilo v lokalni valuti”, na kar so na Zvezi potrošnikov Slovenije že večkrat opozorili. Gre namreč za dva različna menjalna tečaja: če izberete možnost “brez konverzije”, bo uporabljen tečaj vaše banke, drugače pa menjalni tečaj lastnika bankomata, ki je praviloma manj ugoden. Nemci so s testom ugotovili, da so razlike lahko tudi več kot deset odstotkov (primeri bankomatov na Hrvaškem, Češkem in Madžarskem ter v Turčiji in Veliki Britaniji).

Konverzija je na bankomatih zunaj evroobmočja pogosto ponujena takoj, zato je pri postopku potrebna posebna pazljivost. Za dvig si vzemite nekaj minut in dobro preberite vse, kar piše na vsakem koraku na zaslonu. Evropski zakonodajalec za zdaj žal še ni pripravil ustrezne rešitve, ki bi potrošnikom omogočila preprosto primerjavo tečajev na POS-terminalu ali bankomatu in s tem izbiro ugodnejše možnosti.

Trije hitri nasveti
Vedno izberite dvig oziroma plačilo v lokalni valuti.
2 Izognite se bankomatom Euronet, veliko jih je tudi na Hrvaškem.
3 Denar dvigujte z debetno kartico, ne s kartico z odloženim plačilom.

Znane banke niso zagotovilo za ugodne dvige
Če mislite, da bodo dvigi na bankomatih znanih bank ugodnejši, se žal motite. Tudi napisi na ekranu, kot so “zagotovljen nespremenljiv menjalni tečaj”, “brez provizije” ali “brez nadomestila za pretvorbo”, ne zagotavljajo ugodnega menjalnega tečaja. Splošnega pravila ni, zato so v ZPS v okvirju povzeli ugotovitve nemških kolegov in navajamo primere “ugodnih” in “manj ugodnih” bankomatov za izbrane države.

Kateri bankomati so ugodnejši?
Češka: uporabite bankomate Air Bank, Pharro; izognite se bankomatom Česká spořitelna, Moneta Money Bank, ČSOB.

Hrvaška: uporabite bankomate Agram Banke, Partner Banke ali Podravske banke; izognite se bankomatom Euronet.

Madžarska: uporabite bankomate CIB Bank, Erste Bank, KDB Bank; izognite se bankomatom Euronet.

Srbija: uporabite bankomate Banka Intesa, Komercijalna banka, Poštanska štedionica, Sberbank, Unicredit; izognite se bankomatom Raiffeisen in AIK Bank.

Tajska: nadomestilo bankomatov je vedno enako, dvignite višje zneske.

Turčija: izberite bankomate Halkbank, Yapi Kredi, Ziraat Bank; izognite se bankomatom Garanti Banksai, Akbank.

Velika Britanija: uporabite bankomate Barclays, Nationwide, Natwest, Santander; izognite se bankomatom Raphaels Bank.

ZDA: uporabite bankomate Citizens Bank; izognite se bankomatom Wells Fargo.

FOTO: pixabay.com

Kako v tujem mestu najti bankomat določenega ponudnika?
Za iskanje uporabite Googlove zemljevide in s funkcijo “Raziščite v bližini” poiščite bankomate. Če imate v naročniškem paketu mobilne podatke, je določena količina brezplačna tudi v drugih državah Evropske unije. Zunaj Unije pa je prenos podatkov lahko zelo drag, zato za iskanje bankomatov uporabite Wi-Fi, na primer v hotelu.

Dodatna nadomestila za dvige – v evroobmočju niso dovoljena
Nekateri lastniki bankomatov za dvige zaračunajo dodatna nadomestila, a uredba Evropskega parlamenta in Sveta o čezmejnih plačilih določa, da morajo biti čezmejna plačila (kamor spadajo tudi dvigi na bankomatu) “enaka kot nadomestila, ki jih isti ponudnik plačilnih storitev obračuna uporabnikom plačilnih storitev za ustrezna nacionalna plačila enake vrednosti in v isti valuti”. Nemški kolegi so od šestih držav evroobmočja, kjer so opravili test, odkrili, da ta nadomestila zaračunavajo v Grčiji in Španiji (dva do tri evre), mi pa iz lastnih izkušenj dodajamo Nemčijo (šest evrov). V Italiji, Litvi, Latviji in na Portugalskem nadomestil niso zasledili.

Zunaj evroobmočja boste za dvig na bankomatu svoji banki plačali višje nadomestilo kot doma, skoraj neizogibne so tudi dodatne provizije. Na Stiftung Warentest še svetujejo, da poiščete bankomate z nižjimi provizijami (prikazano na zaslonu bankomata) in opravite manj dvigov, kjer so provizije fiksne.

Oddaj komentar