Na delo v Severno Makedonijo odšla 63. skupina slovenskih policistov

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 63. skupino policistov. Med 16. februarjem in 18. marcem 2022 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje, v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov.

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Dejan Kranjec iz Policijske postaje Lendava, Zoran Brezočnik iz Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor, Rajko Gabrovec iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana, Stanislav Tekavčič iz Policijske postaje Novo mesto, Ivan Žnidaršič iz Postaje pomorske policije Koper in Jure Blažica iz Policijske postaje Nova Gorica.

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležil pa se ga je tudi Zoran Stanković iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije GPU.

Predhodna skupina se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine Robert Car iz Postaje mejne policije Petišovci (Policijska uprava Murska Sobota), ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij.

Slovenski policisti bodo policijske naloge tokrat opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Po potrebi bodo pomagali v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije o skupnih patruljah na ozemlju Severne Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

Oddaj komentar