VIDEO: Na bolezenskem delu urgence se je število pacientov povečalo za približno 100 odstotkov

V UKC Maribor so danes predstavili aktualno stanje.

“Krivulja kaže, da številne hospitaliziranih bolnikov padajo, upajmo, da se bo trend nadaljeval v prihodnjih dneh. Težave niso samo zaradi števila hospitaliziranih bolnikov, vendar tudi zaradi velikega števila zaposlenih, ki so odsotni z delovnega mesta. Več kot 600 jih je v staležu, odsotnih je 33 procentov odsotnih. To predstavlja enormno težavo,” je dejal Matjaž Vogrin, strokovni direktor.

300 zaposlenih je iz belih oddelkov prerazporejenih na covid oddelke

“Dodaten problem predstavlja to, kar se kopiči že dve leti. Kronični pacienti imajo omejen dostop do zdravnikov na primarnem, pa tudi sekundarnem in tercialnem nivoju. Pozna se pritisk bolnikov. Tako v urgentnem centru kot na hospitalnem delu,” še doda.

Urška Kšela, dr. med., spec. interne medicine:Zaradi porasta okužb je prišlo do porasta hospitalizacij bolnikov s poslabšanji kroničnih obolenj, zaradi tega smo morali odpreti rdečo cono tudi na interni medicini in na ta račun smo zmanjšali število necovid bolnikov. Tudi ti bolniki so bolni, potrebujejo našo obravnavo, ki je v tem trenutno motena najbolj.”

Gregor Prosen, dr. med. Strokovna vodja zdravstvene nege: “Samo na bolezenskem delu, kjer obravnavamo paciente, ki so oboleli, ne poškodovani in imajo hujšo vrsto simptomatike, se je število povečalo za približno 100 procentov.” Dobra petina zaposlenih je odsotnih.

Urgentni center deluje na robu svojih zmožnostih, patologija je raznovrstna, priznati je treba, ljudje so bolni, potrebujejo pomoč. Nakopičil se je čas in leta, kjer sistem ne deluje normalno. Že prej je bil pošteno podhranjen.

“Želimo si otoplitve in upajmo napovedanega konca in sprostitve številk, da bomo lahko bolj normalno in z večjo možnostjo skrbi oskrbovali paciente, ki potrebujejo pomoč in da bo tok pacientov iz urgence dalje potekal lažje. Prostorska in kadrovska stiska se pozna na vseh oddelkih,” zaključi.

Oddaj komentar