Mladi za napredek Maribora raziskujejo že 35 let

V Narodnem domu  v Mariboru je potekalo 35. srečanju Mladi za napredek Maribora razglasili rezultate letošnjega natečaja  in podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja in nagrade najboljšim.

Osnovnošolci in srednješolci sodelujočih mariborskih osnovnih in srednjih šol lahko iz leta v leto svojo ustvarjalnost in vedoželjnost izrazijo tudi z inovacijskimi in raziskovalnimi nalogami v okviru programa Mladi za napredek Maribora. Program izvaja Zveza prijateljev Mladine Maribor ob podpori Mestne občine Maribor, je eden najuspešnejših in najštevilčnejših gibanj mladih raziskovalcev v Sloveniji. V letošnjem šolskem letu je sodelovalo 250 mladih raziskovalcev iz mariborskih osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov, ki so oddali skupno 166 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov, nad njihovim delom je bdelo 150 mentorjev. Raziskovali so na 32-ih raziskovalnih področjih.

Osnovnošolce je najbolj zanimalo področje psihologije in pedagogike ter matematike in zdravstva, srednješolce pa elektrotehnike in elektronike ter interdisciplinarno področje.

Podelili nagrade in priznanja
V kategoriji osnovnih šol se je kot najboljši raziskovalec izkazal Filip Teodor Paluc, učenec OŠ Franca Rozmana Staneta Maribor. Izdelal je nalogo z naslovom “Pripovedoval bom o … – jezikovne značilnosti govornih dejanj učencev pri pripovedovanju o prebranih knjigah”.
Med srednješolskimi raziskovalci pa je absolutno zmago letos beležila Maša Predin, dijakinja Druge gimnazije Maribor, ki je izdelala nalogo “Vpliv mikrovalov na zavijanje  β-peptidov”.

 

Oddaj komentar