Mladi Maribor mlade vabi na virtualno odkrivanje prihodnosti

Festival Mladi Maribor bo med 5. in 27. novembrom vzpodbujal mlade, da se letošnjih dogodkov, namenjenih nudenju pomoči pri odločanju o njihovi prihodnosti, udeležijo preko različnih spletnih kanalov in platform.

Trenutni situaciji navkljub bo Festival Mladi Maribor tudi letos izpolnjeval svoj poslanstvo in skupaj z mladinskimi organizacijami ter drugimi organizacijami za mlade mariborski (in slovenski) mladini v strnjenem časovnem obdobju predstavil široko paleto možnosti oz. aktivnosti, ki jim lahko pomagajo pri načrtovanju prihodnosti in popestrijo vsakdanjik.

Željko Milovanovič, vodja mladinskih programov na MKC Maribor: “V prvem delu festivala, ki ga pripravljamo v več kot 20 mladinskih centrih in drugih mladinskih organizacijah, bodo na svoj račun prišli »starejši« mladi, torej študenti, mladi diplomanti, že zaposleni ali brezposelni mladi. Ko pa se bodo v ponedeljek 16. 11. 2020 odprla vrata Virtualnega kariernega sejma, se bomo mladinske organizacije preselile na sejmišče, kjer bomo osnovnošolcem in dijakom, ki bodo raziskovali možnosti, kako nadaljevati svojo izobraževalno pot, na virtualnih stojnicah predstavljali našo ponudbo aktivnosti za »po pouku«.”

Vsaj ena strokovno aktivnost mladinskim delavcem na leto

Festival Mladi Maribor se potrudi vsako leto nameniti vsaj eno strokovno aktivnost mladinskim delavcem in v letošnjem letu bo to Mednarodna konferenca »Happy City«, v organizaciji Mreže Evropskih prestolnic mladih, ki bo iskala odgovore na vprašanja kako je kriza vplivala na udejstvovanje mladih, kako se lahko mesta in njihovi mladi prilagodijo digitalnemu okolju, kakšna je prihodnost in kaj lahko naredimo za razvoj urbanih mladinskih ekosistemov.

Marko Luk, programski koordinator Festivala Mladi Maribor: “Vsako leto preizkušamo različne inovativne načine kako nagovoriti mlade, zato je vsako leto format festivala nekoliko spremenjen. Pred tremi leti, ko sem prevzel koordinacijo, smo mlade k obisku mladinskih organizacij spodbujali z zbiranjem žigov in prireditvijo na Glavnem trgu. Čeprav je bil prvotno letošnji koncept festivala znova zastavljen nekoliko drugače, je zaostrovanje epidemiološke situacije vodilo k odločitvi da festival v celoti prenesemo na splet. To nam je seveda, kot vsaka sprememba, prineslo nove izzive, a smo skupaj z ekipo prišli do najbolj zanimivega formata, saj bomo z moderatorjema izkoristili možnosti, ki nam jih ponujajo sodobne streaming platforme in predstavili aktivnosti mariborskih mladinskih organizacij na dinamičen in interaktiven način. Vsak dogodek bo v živo prenašan na facebook-u in youtubu, gledalci pa se bodo lahko vključili s komentarji, ki jih bo moderator tudi v živo dodajal na ekran. Zato vse, še posebej pa mlade, vabimo, da obiščejo povezavo in v naslednjih dneh zaživijo s festivalom.”

Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja

V Mariboru že štiri leta in letos petič zapored v organizaciji Mestne občine Maribor, Fundacije Prizma, Zavoda RS za zaposlovanje, Univerze v Mariboru, Štajerske gospodarske zbornice, Obrtno-podjetniške zbornice Maribor in MKC Maribor poteka Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja, ki se od letos naprej povezuje s Festivalom Mladi Maribor. Namen kariernega sejma je mladim pomagati pri načrtovanju kariere, jim predstaviti možnosti za izobraževanje in zaposlitev v Mariboru, hkrati pa povezovati različne priložnosti za partnerska sodelovanja pri razvoju našega mesta in regije. Prilagoditev razmeram pandemije nas je pripeljala do tega, da smo začeli razmišljati o virtualnem kariernem sejmu, ki ne bi bil vezan samo na izvedbo sejma kot dogodka, temveč bi odprl virtualni prostor sodelovanja vseh deležnikov skozi vse leto.

Nomi Hrast, predsednica Komisije za mladinska vprašanja v Mestni občini Maribor: “Karierni sejem bo enako kot pretekla leta potekal v dveh delih – za osnovnošolce in za srednješolce. Med 16. in 20. novembrom bodo vsebine namenjene osnovnošolcem, od 23. do 27. novembra pa za srednješolce. Tako kot v realnem prostoru se bodo tudi v virtualnem prostoru predstavljali delodajalci, srednje šole, visokošolske ustanove, mladinski centri in druge podporne organizacije s področja karierne orientacije ter večanja kompetenc mladih za vstop na trg dela. Pričakujemo več kot 100 razstavljavcev.”

“Virtualni karierni sejem bo mladim ponujal čim lažji stik z izobraževalnimi ustanovami ter delodajalci, ki se bodo predstavljali na virtualnih stojnicah. Predstavljeni bodo deficitarni poklici in poklici prihodnosti. S pomočjo organizacij v mladinskem sektorju bodo predstavljene pomembne obšolske dejavnosti, ki jih mladi potrebujejo za večanje kompetenc in lažji vstop na trg dela. Predstavljene bodo tudi informacije za lažje načrtovanje karierne poti. Virtualno okolje bo omogočalo nove oblike interakcije, pregleden in enostaven dostop do vsebin ter zanimivo uporabniško izkušnjo.”

Obisk sejma bo za udeležence brezplačen, več informacij lahko najdete na spletni strani virtualnega kariernega sejma na  ali na spletni strani Mladi Maribor.

Oddaj komentar