MKC: Revizija. Da ali ne?

Seja sveta zavoda MKC Maribor.

Na včerajšnji izredni seji se člani Sveta zavoda Mladinskega kulturnega centra Maribor niso opredelili, ali so za revizijo poslovanja, k čemur so jih pozvali na mariborski občini. V prvem delu seje pa so se seznanili s sumi glede nepravilnosti poslovanja zavoda s strani člana sveta, Matica Matjašiča.

Kot smo že poročali, je pred dnevi na svojem Facebook profilu član Sveta zavoda MKC Maribor Matic Matjašič opozoril na dvome s katerimi se sooča glede poslovanja in delovanja javnega zavoda oziroma direktorice Maje Malus Azhdari. Vprašanja glede poslovanja zavoda naj bi že nekaj časa naslavljal na direktorico, odgovorov pa da ni dobil. Veliko je bilo slišati v zvezi z vprašanji in sumi na včerajšnji izredni seji. Predsednik sveta Andrej Naterer, je Matjašiča in Malus Azhdarijevo na seji sicer večkrat opozoril, da ne gre za soočenje, ampak zgolj za informiranje članov sveta zavoda kaj se dogaja.

Seja dolgotrajna, dogovora ni bilo

Štiri ure so potrebovali, da so se seznanili o sumih nepravilnosti, na katere je opozarjal Matjašič in da so se odločili, da še ne bodo odločali o reviziji poslovanja, ki jo zahteva mariborska občina. Sejo naj bi nadaljevali jutri, v četrtek, 6.10.2016, takrat pa naj bi oblikovali tudi vprašanja, na katera bo morala odgovoriti direktorica zavoda. Na njih bo morala odgovoriti v sedmih delovnih dneh kot nalaga zakonodaja.

seja-sveta-zavoda-mkc

„Seja je bila stresna, videlo se je, da smo vsi pod pritiskom in vtisom dogodkov izpred nekaj dni. Da je bila javnost prisotna, je še dodatno okrepilo stresnost okolja. Kljub temu pa se o reviziji znova nismo dogovorili nič, gre samo za zavlačevanje,“ pravi Matjašič, ki se je zavzemal za revizijo, ki jo naroča občina.

Seja sveta zavoda MKC Maribor

Spomnimo, da se je zadeva začela ravno pri Matjašiču, ki je svoje sume in dvome o poslovanju zavoda zapisal na svojem Facebook profilu. To kar je Matjašič zapisal je očitno zmotilo ali pa pretreslo tudi zaposlene na MKC – ju, saj je bila večina prisotnih na seji, kar baje da ni stalna praksa. Zaposleni so prejšnji teden celo imeli delovni sestanek, na katerem so sprejeli nekaj sklepov, ki jih je članom sveta zavoda predstavila predstavnica zaposlenih Marja Guček. Ta je predlagala, da se seja snema in v živo prenaša preko Facebooka, saj da vsi niso mogli biti prisotni v živo na seji.

Zaposleni tako pričakujejo, da se do zapisanega svet zavoda opredeli. Razmere na MKC-ju so po pričevanju zaposlenih zaradi zapisanega namreč že nekaj časa precej stresne. Gučekova je Matjašiča na seji opozorila, da to ni pravi način za reševanje situacije. „Najprej bi se konflikti morali rešiti znotraj zavoda, ne pa najprej o tem obvestiti javnost, šele nato pa nas, ki smo vključeni v to zgodbo,“ je dejala Gučekova.

Zavod naj pomaga, ne nagaja

Direktorica MKC Maja Malus Azhdari je dejala, da naj ji nekdo točno pove, kaj se ji sploh očita in da bo rade volje odgovorila na vsa zastavljena vprašanja. „Menim, da je svet zavoda zato tukaj, da pomaga, ne pa da nagaja,“ je dejala Malus Azhdarijeva. Dodala pa, da meni, “da svet javnega zavoda ni in ne sme biti poligon za politične podmladke, ampak zahteva strokovno delo in strokovno razpravo.”

Matjašič je medtem dejal, da se direktorica znova spreneveda, saj da je bila seznanjena s pismom, ki ga je pošiljal. “Izgovarjanja, nejasni odgovori, jaz sem dal jasna vprašanja drži ne drži, da ali ne. Vedno izmotavanja, dodatna pojasnila, bomo čez štirinajst dni. Čeprav direktorica je dolžna odgovoriti na vprašanja sveta zavoda, v izjemnih primerih, ko nima odgovora mora odgovoriti v osmih dneh, ampak so ta izgovarjanja pač klasična,” je povedal Matjašič.

Glede revizije poslovanja, ki jo je zavodu naložila mariborska občina se člani sveta zavoda na tokratni izredni seji niso mogli izjasniti. Predsednik sveta zavoda je sicer dejal, da v reviziji ne vidi nič slabega. “Revizija enostavno pomeni, da pride eksterno telo, ki preveri poslovanje. MKC je s temi zadevami bil večkrat v stiku, se pravi revizije se periodično izvajajo in jaz to podpiram, ker če revizija odkrije nepravilnosti jih je zavod dolžen odpraviti, če pa jih ne odkrije, potem se svet zavoda s tem seznani in je stvar zaključena,” je pojasnil Naterer.

Ali se bo svet zavoda MKC torej odločil za revizijo poslovanja MKC ali ne, pa bo jasno po jutrišnjem sestanku.

Oddaj komentar