Ministrstvo za okolje poziva k obisku naravnih lepot, a s spoštovanjem narave

Vir: Pixabay.com

Ministrstvo za okolje ob začetku počitniškega časa vabi k obisku naravnih parkov in drugih naravnih lepot Slovenije. Ob tem poziva obiskovalce, naj spoštujejo naravo, druge in njihovo lastnino ter lokalno skupnost. “Pri obiskovanju ne pozabimo, da smo gostje čudovite, a občutljive narave, ki naj po našem obisku ostane nespremenjena,” so zapisali.

V Sloveniji je dobrih 13 odstotkov površine v zavarovanih območjih – tu so en narodni, trije regijski, 46 krajinskih parkov, 56 naravnih rezervatov in okoli 1200 naravnih spomenikov. 37 odstotkov ozemlja je varovanega v območjih Natura 2000.

Status naravne vrednote je podeljen okrog 6000 vrednim delom narave, kot so slapovi, naravni mostovi, izjemna drevesa, reke, jezera, soteske in izviri, in okrog 12.000 podzemnim jamam. Poleg tega ima Slovenija še dva geoparka, nekaj botaničnih vrtov in 144 spomenikov oblikovane narave.

Slovenija tako dosega visoke rezultate na različnih mednarodnih lestvicah. Univerza Yale jo je ocenila kot peto najbolj zeleno državo na svetu, National Geographic pa celo kot najbolj zeleno državo na svetu, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Slovenski naravni parki vabijo s številnimi možnostmi za izlete, aktivnostmi, kot so opazovanje ptic, potapljanje ter ogledi jam, in rekreacijskimi dejavnostmi. Pripravljajo predavanja, vodene izlete, delavnice za otroke, projekcije filmov in podobno. Pri obisku parkov ministrstvo svetuje, da se obisk začne v informacijskem središču, kjer so na voljo informacije, nasvete, pa tudi različne spominke.

Če bi se v naravo radi odpravili na krajši potep in ob tem izvedeli še kaj zanimivega, vabijo na katero od nekaj sto urejenih naravoslovnih oz. učnih poti po Sloveniji. Večina je krajših, označenih in urejenih tako, da jih lahko prehodi domala vsakdo. Na pojasnjevalnih tablah bodo obiskovalci lahko spoznali zanimivosti in izvedeli odgovore na številna vprašanja.

Jamarji so v Sloveniji doslej odkrili že preko 12.000 podzemnih jam, tudi globljih od 1000 metrov in dolgih več kilometrov. Za obisk so urejene Dimnice, Divaška jama, jama pod Predjamskim gradom, Kostanjeviška jama, Križna jama, Planinska jama, Postojnska jama, Pekel, Snežna jama, Škocjanske jame, Vilenica in Županova oz. Taborska jama. V jame obiskovalce povedejo vodniki, urniki ogledov so objavljeni na spletnih straneh.

Botanični vrtovi vabijo v dolini Soče – Juliana, Sežani, Mariboru in Ljubljani. Arboretum se nahaja v Volčjem potoku.

Na ministrstvu ob tem pozivajo obiskovalce, naj naravi ne škodujejo in se ob sprehodu ali rekreaciji vedejo odgovorno. “Držimo se javnih poti in označenih planinskih poti. Motorna vozila parkiramo na urejenih parkiriščih ali mestih, kjer ne povzročajo škode. Ob obisku se zlasti izognimo občutljivim območjem – ne hodimo po mokrotnih travnikih, močvirjih in barjih; izogibamo se krajem, ki so pomembni za razmnoževanje redkih ali ogroženih ptic … plezalci naj ne motijo gnezdilk v stenah,” so izpostavili nekaj pravil.

Na spletnih straneh ministrstva je zbrana vrsta nasvetov za ljubitelje narave, prav tako pa je na pobudo Zveze tabornikov Slovenije pred kratkim vrsta organizacij pripravila poljudno zgibanko Obisk v naravi. V slednji obiskovalce vabijo k spoštovanju narave, spoštovanju sebe (oprema, upoštevanje svojih zmožnosti …), spoštovanju drugih, spoštovanju lastnine ter spoštovanju lokalne skupnosti.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar