Migrante naj bi namestili na Studence

foto: Lokalec.si/slika je simbolična

Na mariborski občini so upravičeno zaskrbljeni, saj se je v javnosti pojavila novica, o kateri sami pravijo, da niso bili obveščeni. V Mariboru naj bi se namreč vzpostavil nov Azilni dom za migrante, natančneje na Sokolski ulici. Župan Andrej Fištravec je na notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar že naslovil pismo v katerem jo urgentno vabi, da pojasni aktivnosti ministrstva.

Šlo naj bi za vzpostavitev azilnega doma za migrante na Sokolski ulici na Studencih, ki naj bi bil celo pozicioniran samo nekaj sto metrov stran od bližnjega vrtca in osnovne šole na Valvasorjevi ulici v Mariboru. Ministrstvo oziroma notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pa se o tej nameri očitno ni posvetovala z vodstvom mariborske občine.

wp_20161006_16_52_07_rich-e1475766029329

Fištravec v povabilu po pojasnilu ministrici Györkös Žnidarjevi piše: „Želim si, da so o vaših aktivnostih pravočasno obveščeni tudi meščani mesta Maribor, saj se odpira veliko vprašanj o katerih MO Maribor ni obveščena. Meni kot županu pa je na prvem mestu varnost občanov.“ Da si zaslužijo več pojasnil, še piše Fištravec, kot termin za sestanek pa je predlagal ponedeljek, 10. oktobra, v prostorih mariborske občine.

Ministrstvo nevednost mariborske občine zanika

Medtem smo vprašanja naslovili tudi na Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Pravijo, da pripravljajo posodobitve Kontingenčnega načrta Republike Slovenije za zagotovitev nastanitve in oskrbe pri povečanem številu prosilcev za mednarodno zaščito, ki ga je vlada sprejela julija lani. „Med možnimi lokacijami za izpostavo azilnega doma je v predlogu načrta med drugim navedena tudi lokacija v Mariboru,“ pišejo na ministrstvu. Dodatne informacije pa pravijo, da bodo na voljo, ko bo vlada potrdila prenovljeni Kontingenčni načrt.

So pa jasno dejali, da informacija, da mariborska občina naj ne bi bila seznanjena z namero ministrstva ne drži. „Državni sekretar Boštjan Šefic je na sestanku prejšnji teden v Mariboru z lokacijo seznanil tudi vodstvo mariborske občine,“ so zapisali na MNZ.

Javnost mora biti obveščena

Mariborski župan se je na temo še dodatno odzval s pojasnili, da je umeščanje azilnega doma v okolje vedno potrebno opraviti z največjim možnim konsenzom. “Za to je potrebno, da ima javnost čim bolj verodostojne informacije in nima občutka, da se ji kar koli prikriva oziroma postavlja pred izvršena dejstva. To je vsekakor recept za konflikt,” pravi Fištravec. Dodaja, da se odgovorne osebe na vladi in resornem ministrstvu verjetno zavedajo, da glede na vse varnostne dogodke, ki smo jim bili priča v Evropi, državljane primarno skrbi varnost njihovih otrok in njih samih.

Andrej Fištravec, župan MOM

“Nas v Mariboru mora skrbeti za varnost. Seveda! Prepričan sem, da se tega zavedajo tudi državni organi in z njimi delimo iste skrbi in odgovornost, ki jo nosimo na osnovi Konvencije o beguncih in njenega protokola,” je zapisal Fištravec. Pravi, da je naloga MOM, da vztraja na tem, da državni organi občane mesta celovito informirajo, da dobijo odgovore na vsa vprašanja in da se zagotovi ustrezna varnost. “Vse z namenom, da se umestitev opravi s konsenzom lokalne skupnosti in z roko v roki z najbližjimi predvidenimi sosedI,” še dodaja Fištravec.

Zaskrbljeni tudi v NLS

So se pa oglasili v Novi ljudski stranki. Zapisali so, da so zelo zaskrbljeni nad načrtovano vzpostavitvijo azilnega doma, „saj javnost o tem ni bila predhodno obveščena. O tej nameri vlade je bilo, s strani državnega sekretarja g. Šefica, obveščeno samo vodstvo MOM.“

Prepričani so, da glede na aktualne ekonomske razmere, ki vladajo v mestu, Maribor s tega vidika ne bo zmogel te obremenitve. „Še posebej bi radi opozorili, da je Vlada Republike Slovenije, glavnemu mestu Ljubljani namenila 300 milijonov evrov dodatnih sredstev, česar ostale občine po Sloveniji niso bile deležne,“ so zapisali v NLS.

Med drugim še pišejo, da ostro nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma v Mariboru, „sploh ozirajoč se na dejstvo, da vlada očitno nima denarja, da bi zagotovila investicijo Mariborske knjižnice, ima pa denar za vzpostavitev novega azilnega doma.“

Oddaj komentar