Mestna oblast bi Akvarij – terarij preselila bližje reki Dravi

Mariborski Akvarij – terarij ta mesec obeležuje 66 let delovanja, a njegovo trenutno stanje ni zavidanja vredno. Njegovi prostori v Mestnem parku že vrsto let kličejo po obnovi, rešitve pa še vedno ni na vidiku. Trenutna mestna oblast bi ga preselila na drugo lokacijo, bližje reki Dravi, a do uresničitve teh idej je še daleč.

Akvarij je odprl vrata junija 1953, kasneje pa so mu dodali še terarij. Danes se v njem nahaja več kot 120 vrst rib in 50 vrst plazilcev, dvoživk in insektov. Letno sprejme več kot 50.000 obiskovalcev.

Nahaja se v stavbi na robu Mestnega parka, kjer je bila nekoč kavarna. Že vrsto let se vrstijo opozorila o nujnosti selitve v primernejše prostore, a občina tega doslej še ni uspela uresničiti.

Tudi novo vodstvo občine na čelu z županom Sašo Arsenovičem se strinja, da je nujno ukrepanje. “Akvarij je res v slabem stanju. Nosilna konstrukcija akvarijev je dotrajana. Odločili smo se za kratkotrajno sanacijo, v roku do petih let pa bi radi našli novo lokacijo zanj. Želja je, da bi v tem objektu ponovno uredili kavarno, akvariju pa zagotovili prostorsko možnost, kjer se bo lahko dolgoročno razvijal,” je povedal podžupan Samo Peter Medved.

O konkretnih lokacijah še ne more govoriti. “Preverjamo lokacije ob reki Dravi, torej v okviru Dravske promenade. Lokacija še ni določena,” je dejal.

Krajevna skupnost Brestrnica-Gaj je predlagala selitev akvarija in terarija na območje nekdanjega motela Jezero v Brestrnici. A je zemljišče v lasti družbe Terme Maribor, zato bi ga bilo treba najprej odkupiti.

Župan se pogovarja s termami za menjavo zemljišč in objektov. V kolikor bo to realna možnost, je tudi to možno. Moje osebno mnenje pa je, da je lokacija v mestu bolj atraktivna. A če bi bile v Brestrnici neke širše vsebine, ki bi jih akvarij dopolnjeval, seveda ne bi bilo nič narobe,” je dejal Medved.

Z junijem letos je upravljanje Akvarij-terarija prevzelo lokalno komunalno podjetje Snaga, saj je podjetje Nipa, ki je prej upravljalo z njim, v likvidaciji. Trenutno je v njem zaposlenih šest oseb, od tega na blagajni dva invalida s polovičnim delovnim časom. “Razmere za delo niso optimalne zaradi vročine, vlage in zastarele opreme, vendar je kljub temu za živali najbolje poskrbljeno. So v polni kondiciji, njihova bivališča so urejena,” so poudarili na mariborski občini.
Vir: Lokalec.si

1 KOMENTAR

Oddaj komentar