Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah je letos podprlo kar 18 partnerjev

Vir: pixabay.com

Novembra bo znova potekal Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, katerega namen je o tej problematiki ozavestiti čim širšo javnost. Javno podporo tej iniciativi je v Sloveniji letos izrazilo 18 partnerjev. Kot so poudarili ob današnjem podpisu sporazuma o sodelovanju, gre za problematiko, ki se tiče celotne družbe in zato zahteva usklajen odziv.

Dogajanje glede nabave zaščitne opreme med epidemijo covida-19 in nekateri drugi pretekli dogodki na Slovenijo mečejo slabo luč ter so znova izpostavili pomen zavzemanja za transparentnost poslovanja in boj proti korupciji, je ob podpisu sporazuma o sodelovanju partnerjev Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah dejal vodilni partner in vodja področja forenzike za jadransko regijo v družbi Deloitte Yuri Sidorovich.

Ko je pojavnost korupcije, prevar in gospodarskega kriminala intenzivna, ljudje ne zaupajo več v oblast in institucije, kar je zelo škodljivo za delovanje države,” je opozoril. Boj proti korupciji in prevaram je lahko po njegovih besedah uspešen le, če obstoj teh težav javno priznavamo in o njih odkrito govorimo, obenem pa delujemo usklajeno.

Pomen osveščanja o prevarah prepoznava vse več ljudi, pobuda pa vsako leto pridobiva na ugledu. Da to drži, dokazuje dejstvo, da jo je letos podprlo kar 18 zelo uglednih organizacij,” je dodal.

Če je Slovenija na ravni razkrivanja in priznavanja problematike korupcije in prevar dokaj uspešna, pa bi morala več storiti na področju obravnave in zaključevanja postopkov, je izpostavil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Sodelovanje računskega sodišča pri tej iniciativi je po njegovih besedah spodbudno tudi zato, ker bodo sodelovali s svojimi potencialnimi revidiranci.

Korupciji ali prevaram so najbolj izpostavljena javna sredstva, saj je nad njimi običajno manj nadzora kot nad zasebnim denarjem. “Zato se bo računsko sodišče letos nekoliko več ukvarjalo z javnim naročanjem oziroma vprašanjem, kaj še storiti, da bomo na tem področju bolj učinkoviti,” je povedal.

Predsednica Združenja preizkušenih preiskovalcev prevar – ACFE Slovenija Sandra Damijan pa je dejala, da je finančni kriminal zelo podoben virusu: “Če ne bomo sprejeli ustreznih preventivnih ukrepov, se bo širil.

Finančna kriza je po njenih besedah že prisotna, izkušnje iz prejšnje pa kažejo na velik porast kaznivih dejanj s področja financ. “Veliko sredstev, namenjenih gospodarski pomoči, je takrat končalo na računih različnih političnih in poslovnih elit. To se ne sme zgoditi tudi v sedanji krizi,” je izpostavila.

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah vsako leto poteka pod okriljem ACFE, v Sloveniji pa so ga prvič izvedli leta 2018 na pobudo družbe Deloitte. Namen dogodkov, ki bodo letos potekali med 16. in 20. novembrom, je osveščati javnost o pomenu boja proti korupciji in prevaram ter predstaviti mehanizme za vzpostavljanje integritete in transparentnosti.

Podporo iniciativi so letos izrazili računsko sodišče, ACFE Slovenija, Slovenski državni holding, komisija za preprečevanje korupcije, Združenje bank Slovenije, Združenje nadzornikov Slovenije, Klub slovenskih podjetnikov, družba Deloitte, Transparency International Slovenia, Gospodarska zbornica Slovenije in Stalna arbitraža pri GZS, Združenje notranjih revizorjev IIA – Slovenski inštitut, Tax Fin Lex, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Visoka šola za računovodstvo in finance ter medijska hiša Delo.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar