Mednarodni dan gasilcev! Zahvalimo se jim za pomoč.

Ob mednarodnem dnevu gasilstva lahko ves svet s ponosom prepozna vsa žrtvovanja gasilcev na račun zagotovljene varne skupnosti in okolja. 4. maj je tudi dan, ko se gasilcem lahko širša javnost zahvali za njihove izjemne prispevke skupnosti.
Leta 1998 je intervencija na gozdnem požaru v Avstraliji terjala 5 življenj in tragične okoliščine tega dogodka so postale povod za skupno razpravo o skupnem simbolu, ki bi predstavljal pripadnost in čast gasilski organizaciji. Leto kasneje je bil po vsem svetu poslan predlog, da bi dan sv. Florjana, 4.maj, postal mednarodni dan gasilcev.

 

Danes je v Sloveniji 120 gasilskih zvez v katerih deluje 1299 prostovoljnih gasilskih društev in 68 prostovoljnih industrijskih gasilskih društev. V gasilska društva je vključeno preko 133.000 članov. Gasilci posvečajo svoja življenja zaščiti življenja in lastnine. Tovrstna predanost se včasih izraža preko neštetih ur prostovoljnega dela, ponekod preko nesebičnega delovanja v poklicnem gasilstvu. V vseh primerih je poglavitna oblika tveganja gasilca ravno žrtvovanje njegovega življenja.

4. maja goduje sv. Florijan

Ime Florijan izhaja iz latinskega imena Florianus, izpeljanega iz Florus. V latinščini ime Florus pomeni cvetoč, svetel, sijajen, krasen.

Florijan se imenuje tudi pri nas zelo znan svetnik, ki je bil rimski vojščak in mučenec v času rimskega cesarja Dioklecijana. Goduje 4. maja. Velja za zavetnika pred ognjem, sušo, povodnjami in vojsko. Za svojega zavetnika smo si ga izbrali tudi gasilci.

V Sloveniji je po sv. Florijanu poimenovanih 44 cerkva. Po njem nosi ime tudi več krajev in zaselkov, različne upodobitve sv. Florijana pa krasijo veliko gasilskih domov (na naslovni sliki upodobitev sv. Florijana na pročelju PGD Kozarje).

V čast sv. Florjanu gasilci po Sloveniji pripravijo številna tradicionalna Florjanova praznovanja – nekaj od njih bo zbranih v fotoreportaži, ki bo objavljena v majski številki Gasilca.

Na pozabimo na telefonsko številko 112 kamor sporočamo vse informacije o požarih.
Obiščite tudi spletno stran http://gasilci112.si/kjer najdete ažurne informacije o vseh požarih in intervencijah.

Oddaj komentar