Med povzročitelji nesreč več vinjenih kot lani

Vožnja pod vplivoma alkohola tudi na podravskih cestah še vedno predstavlja ključni sekundarni dejavnik prometnih nesreč. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih se je na območju Policijske uprave Maribor v prvih petih mesecih celo nekoliko zvišal v primerjavi z enakim obdobjem lani in je znašal 9,2 odstotka, kar je nad zastavljenim ciljem.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Maribor, so njihovi policisti do konca maja odredili 23.803 preizkusov alkoholiziranosti, dva odstotka več kot leto prej, in izvedli 669 ukrepov na področju alkohola, lani v tem času pa 583 oziroma 15 odstotkov več. Med drugim so odredili 55 (lani 45) strokovnih pregledov za ugotavljanje prisotnosti alkohola in sedem (lani dva) preizkusov z etilometrom.

Največ povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, in sicer 16,5 odstotka (lani 12), in zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje, in sicer 13,6 odstotka (lani 17,4). Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala kar 1,41 (lani 1,54) grama alkohola na kilogram krvi.

Mariborski policisti so se zato med 3. in 9. junijem pridružili vseslovenskim poostrenim aktivnostim za zmanjšanje problematike povezane s psihofizičnim stanjem voznikov in evropsko usklajenemu nadzoru prometa “Alcohol & Drugs”. Še posebej poostren nadzor bodo izvedli od sobote od 22. ure do nedelje do 5. ure.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar