Med dolenjskimi maturanti že 122 primerov potrjenih okužb, pri gorenjskih pa 32

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni je namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager  predstavila epidemiološko sliko v Sloveniji. Ta kaže vse več okužb med maturanti, ki so se vrnili z maturantskih izletov v tujini.

Nuška Čakš Jager je predstavila podatke za svet, Evropsko regijo in Evropsko unijo ter za Slovenijo. Pri nas se vidi povečanje števila primerov, predvsem uvoženih. Največji delež uvoženih primerov obolelosti s covidom-19 je iz Španije in Hrvaške. Gre za skupke uvoženih primerov, od drugod pa so posamezni primeri.

Podatki epidemiološke situacije za Slovenijo 12. 7. 2021. Vir: NIJZ

Največji delež okuženih je zdaj v starostni skupini od 15 do 24 let, kar po besedah Čakš Jagrove ni presenetljivo. V starostnih skupinah, kjer je več cepljenih, pa je število manjše, je še dejala. To se pozna tudi pri oskrbovancih v DSO, kjer se pri posameznih primerih vidi, da imajo ti lažje oblike bolezni.

Maturantski izleti spadajo med množične prireditve

Množične prireditve predstavljajo veliko tveganje za prenos bolezni, je dejala Čakš Jagrova. Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da če prihajajo s takšnih prireditev, naj se odgovorno obnašajo, ko pridejo domov, in s svojim načinom življenja ne ogrožajo starejših svojcev pa tudi drugih starejših oseb. Poleg drugih problemov namreč po njenih besedah stiki prinašajo tudi večjo možnost širjenja bolezni.

Med dolenjskimi maturanti do danes potrdili 122 primerov okužb s covidom

Sicer pa so na Dolenjskem do danes potrdili 122 okužb med samimi udeleženci maturantskega izleta in 49 sekundarnih primerov, torej tistih, ki so jih ti maturanti okužili. Dejala je, da so bili vsi udeleženci teh maturantskih izletov poklicani, da so dobili navodila, kako ravnati. Preliminarni rezultati nakazujejo možnost okužbe z delto različico, počakati pa bo treba na končne rezultate, ki bodo znani predvidoma konec tedna.

Med gorenjskimi maturanti manj potrjenih okužb s covidom

Med gorenjskimi udeleženci maturantskih izletov pa je potrjenih 32 okužb in dva sekundarna primera. Tudi gorenjski maturanti naj bi dobili navodila, kako ravnati.

Razlika med mejno in epidemiološko karanteno

Čakš Jagrova je dejala, da je prehod čez mejo po odloku stvar mejnih zadev policije, epidemiološka preiskava pa nastopi točno takrat, ko se pojavi prvi primer. Tako je po njenih besedah eno karantena na meji, drugo pa je epidemiološka karantena, razlika je v tem, da lahko mejno karanteno po petih dneh z negativnim testom prekinete, epidemiološka karantena pa traja deset dni in se je s testom ne more prekiniti.

Koliko maturantov od teh je bilo cepljenih?

Podatke o tem, koliko maturantov od teh je bilo cepljenih, še preverjajo. Čakš Jagrova je dejala, da so opravili anketo med maturanti, a da morajo še enkrat preveriti in potrditi.

Čakš Jagrova je ob koncu podala še nasvet mladim, ki prihajajo z različnih dogodkov, ki so se končali včeraj, danes, tako na Hrvaškem, npr. na Pagu, kot tudi v Srbiji: “Vse, kar pravzaprav lahko rečemo, je ena sama prošnja. Če ste bili v nekih takšnih okoljih, je potrebno vedeti, kako si se obnašal, kaj si počel, in ko prideš domov, imeti zavest, da nekoga ne ogrožaš. Torej biti pozoren na svoje stanje, ne imeti stika s tistimi, ki so lahko ogroženi, če si okužen.” Dejala je še, da “je zelo težko reči, naj nosijo maske in imeti distanco v taki množici ljudi, če pa se že iz takih okolij vračajo, je pa ta dodatna previdnost na svoje zdravstveno stanje in na možnost okužbe svojih bližnjih in prijateljev, morda tudi z neko omejitvijo gibanja, pa ne mislim, da se zapre doma, ampak da je zavesten, da ko nekam gre, spoštuje tudi distanco”.

Oddaj komentar