Matjaž Vogrin: “Zdravniki pri zasebnikih le s potrdilom nadrejenega”

Interni nadzor v primeru zdravnika Voršiča še ni končan, kot pove strokovni direktor Matjaž Vogrin bo predvidoma v tednu dni.

Že pred časom smo poročali o zdravniku Matjažu Voršiču, ki je šel na lastno pest operirati Namibijo, saj mu za to UKC Maribor ni izdalo dovoljenja. V mariborskem kliničnem centru so celo v času trajanja epidemije zaposlenim odsvetovali potovanje v tujino. Voršič je sicer v Slovenijo pripotoval okužen z južnoafriškim sevom novega koronavirusa.

Trenutno pa za ta primer poteka nadzor. Strokovnega direktorja UKC Maribor Matjaža Vogrina smo povprašali, če je nadzor že končan in kakšne so ugotovitve: “Sem se pozanimal, nadzor še ni končan, po mojih informacijah naj bi bil končan prihodnji teden. Kar se pa tiče mojega stališča. Preden bi kakršenkoli zaključek povedal, oz. zavzel neko stališče, je treba poznati vsa dejstva. Če se izrazim po nogometno je treba najprej žogo spustiti najprej na tla in jo umiriti potem pa priti do pravih zaključkov, pri čemer je bistveno to, da se te stvari ne pometejo pod preprogo, da se razčistijo, da se iz tega kaj naučimo, da potegnemo prave zaključke.”

Prva prioriteta, da ni prišlo do širjenja okužb

Kot še doda strokovni direktor, pa je bilo za njih v prvi fazi za njih važno, da preprečijo širjenje okužbe, ki je bilo seveda takrat možno: “Na srečo lahko povem to, da do širjenja okužbe iz tega naslova ni prišlo s čemer smo zelo zadovoljni. Kot strokovnemu direktorju mi je bila to glavna prioriteta. Kar pa se tiče ostalih pravnih zadev, pa bi rekel da so tu druge institucije, ki bodo o tem presojale.”

Zanimalo nas je tudi, če so v UKC Maribor na podlagi tega primera odkrili še kak primer zaposlenih, ki so delali ta čas pri zasebnikih? “To bo ta nadzor pokazal. Osebno se s tem nisem ukvarjal. Bolnišnica ni inšpekcijska služba, ki bi nadzorovala kje kdo dela. Za to so druge institucije, ki se s tem ukvarjajo. Bomo pa z zanimanjem pregledali ugotovitve tega nadzora in seveda ukrepali.”

Delo izven matične ustanove možno samo v določenem obsegu

Matjaž Vogrin je jasno pojasnil in razložil kako zdravnik sploh pride do dovoljenja za delo izven matične ustanove: “Dovoljenje za delo izven matične ustanove se izda na željo zaposlenega, pri čemer mora to odobriti njegov predstojnik, v končni inštanci pa potrdi to direktor.”

Ampak osnovno pravilo pa je, pojasni, da je delo izven matične ustanove možno samo v zakonsko določenem obsegu, določenem števili ur, konkretno to delo ne sme presegat 8 ur na teden: “Vso delo mora biti opravljeno izven delovnega časa in šele, ko zaposleni opravi vse obveznosti znotraj matične ustanove. Skratka nobeno delo pri drugih delodajalcih, bodisi koncesionarjih, bodisi pri zasebnikih ne sme ogrožati dela v matični ustanovi. To je striktno pravilo in če to pravilo ni izpolnjeno, se takšno dovoljenje sploh ne izda.”

Strokovni direktor UKC Maribor je za konec dodal le še to, da delo pri zasebnikih ne vpliva na delo v UKC Maribor: “S tem lahko pomirim paciente in tudi javnost, da ta dovoljenja za delo zunaj nikakor ne vplivajo na obveznosti v matični ustanovi.”

Oddaj komentar