Marprom vozni park posodablja s petimi novimi avtobusi

Mariborski javni potniški promet, s katerim upravlja občinsko podjetje Marprom, je od danes bogatejši za pet novih avtobusov, ki jih je Mestna občina Maribor nabavila preko javnega razpisa. Izbrani ponudnik je vozila znamke japonskega proizvajalca Isuzu dobavil za slabih 790.000 evrov, pri čemer je 166.800 evrov tudi tokrat prispeval Eko sklad.

marprom-mom-avtobus-5

Kot je povedal Aleš Klinc iz mestnega urada za komunalo, promet in prostor, gre za 9,5 metra dolge nizkopodne in invalidom prilagojene dizelske avtobuse standarda Euro 6, ki so opremljeni z vso najsodobnejšo tehnologijo. Vozili bodo predvsem na manj obremenjenih linijah, na mestni občini pa s posodobitvijo voznega parka pričakujejo tudi večje prihranke pri stroških goriva.

Sicer pa je po njegovih besedah v teku še en razpis za dobavo petih avtobusov, nekoliko večjih dimenzij od tokratnih, pri čemer jim državna pravila še vedno onemogočajo izbiro vrste energenta. Kot pravi Klinc, je menda že v pripravi sprememba uredbe, ki bo naročniku omogočala izbrati energent glede na njegove usmeritve.

marprom-mom-avtobus-3

Mariborski župan Andrej Fištravec je ob tem znova spomnil, da si že naprej prizadevajo za pridobitev promocijskega električnega avtobusa, ki bo izdelan v Mariboru. Pogovore o poslovnem sodelovanju pa že nekaj časa peljejo tudi z lokalnim proizvajalcem, ki stare avtobuse predeluje v električna vozila, a mora pri tem pomagati tudi država s spremembo pravil.

“Ne želimo biti samo na enem energentu. Trenutno smo na nafti in plinu, pri čemer bi se želeli od nafte odmakniti in iti predvsem v smeri elektrike, za katero smo prepričani, da je prihodnost,” je še dodal Fištravec in poudaril, da je Maribor trenutno zastavonoša na področju trajnostne mobilnosti v Sloveniji in edino mesto v državi, ki že ima sprejeto prometno strategijo.

V Mariboru so od leta 2014 nabavili že 16 novih avtobusov najvišjega standarda Euro 6, ob tem pa še 14 avtobusov na stisnjen zemeljski plin, med katerimi je bilo sicer kupljenih tudi nekaj rabljenih. Večina voznega parka v Marpromu je zdaj posodobljena, kar se po županovih besedah že pozna tudi pri spremembah potovalnih navad v mestu.

Prav po zaslugi analize potovalnih navad s 1. septembrom v Mariboru uvajajo tudi nekaj sprememb na že obstoječih 21 linijah mestnega prometa. Tako so med drugim z dodatnim petim avtobusom okrepili najbolj obremenjeno linijo številka 1, ki pelje na Tezno. Manjše spremembe so uvedli še na linijah številka 10 proti Melju in 20 proti Grušovi, s čimer se je za potnike za skoraj štiri kilometre skrajšala dolžina in čas potovanja, obenem pa povečala njihova frekvenca.

V Marpromu so oblikovali tudi spletno mobilno aplikacijo o voznih redih, pred novim šolskim letom pa se je podjetje pridružilo vseslovenskemu projektu integrirane vozovnice za vojake in študente. Kot je povedala Irena Polajžar, je bilo zanimanje za omenjene vozovnice tudi v Mariboru veliko, na voljo pa so od ponedeljka na prodajnem mestu avtobusne postaje.

Vir: Lokalec.si

 

Oddaj komentar