Mariborski svetniki o predkupni pravici za nakup hotela Arena

Vir: Google Street View

Mariborski svetniki bodo na današnji izredni seji odločali o tem, ali bo mestna občina uveljavljala predkupno pravico pri odkupu kompleksa hotela Arena pod Pohorjem. S tem želijo na občini zavarovati javni interes, saj so del prodajnega paketa tudi nekatera pomembna zemljišča. Mestni svet bo ob tem odločal o spremembah proračuna za leto 2022.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je nedavno z elektronsko dražbo iskala kupca za hotel, ki stoji tik ob Snežnem stadionu pod Pohorjem.

Izklicna cena je znašala nekaj več kot dva milijona evrov, v konkurenci več ponudnikov pa je z 2,7 milijona evrov najvišjo ponudbo dalo celjsko podjetje Eurotas Hoteli v lasti Aleksandra Jančarja.

Po izpeljani dražbi pa se je v prodajni postopek vključila mariborska občina, ki ima na nekaterih parcelah predkupno pravico. Kot je zapisano v gradivu pred današnjo sejo, gre za parkirišča, cesto, iztek Snežnega stadiona ter dostop do sedežnice Radvanje. Ker omenjeno premoženje predstavlja javni interes, je po mnenju mestne politike v luči razvoja Pohorja nujno treba uveljavljati predkupno pravico.

Občina sicer ne more odkupiti samo tega dela nepremičnin, zato mora odkupiti celotno premoženje po ceni 2,7 milijona evrov.

Svetniki bodo zato danes odločali tudi o spremembi odloka o proračunu, vse pa kaže na to, da takšen korak podpirata tako koalicija kot opozicija, saj je sklic izredne seje zahtevala Lista Franca Kanglerja. Denar za nakup nameravajo na občini zagotoviti z najemom kredita.

Najverjetneje pa občine ne zanima upravljanje s hotelom, ki je bil sicer zadnja leta večkrat oddan v najem, zato bodo zanj najverjetneje iskali kupca. Pri tem v Mariboru računajo na to, da bi se za odkup dogovorili s sedanjim interesentom.

Mestni svet se bo znova dotaknil tudi problematike javnega podjetja Energetika in višjih položnic za ogrevanje. Seznanil se bo namreč s pojasnili v zvezi s povišanjem cene iz sistema daljinskega ogrevanja Energetike Maribor, ki jih je še pred razrešitvijo pripravil donedavni direktor družbe Alan Perc.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar