Mariborski mestni svetniki soglasno za to, da Farmadent ostane v občinski lasti

Farmadent. FOTO: Galerija keramike

Mariborski mestni svetniki so danes s skupnim sklepom pozvali državni zbor k podpori dopolnjenemu predlogu novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki bi omogočil, da mariborsko farmacevtsko podjetje Farmadent ostane v lasti občine. “Ni prav, da nas lastna zakonodaja sili prodati naše lastno podjetje,” je dejal župan Saša Arsenovič.

Sklep je na današnji seji mestnega sveta podprlo vseh 42 prisotnih mestnih svetnikov.

Mariborski mestni menedžer Srečko Đurov je pojasnil, da predlagane spremembe lekarniške zakonodaje omogočajo nadaljnjo konkurenco na trgu zdravil. “V primeru, da zakon ne bo sprejet, bomo priča monopolu dveh veletrgovcev v zasebni lasti, medtem ko veletrgovci v javni lasti svoje presežke vračajo občinam ustanoviteljicam, ki potem ta sredstva vlagajo v zdravstveno dejavnost oziroma občanom,” je dejal.

Po njegovih besedah je epidemija covida-19 nazorno pokazala pomen javne kritične infrastrukture. “Zdravstvo ne more učinkovito in nemoteno delovati, če nima ustrezne dobave zdravil. Zdi se nam strateškega pomena, da je eden od veletrgovcev, ki dobavljajo zdravila, v javni lasti in ima tako še posebej dolžnost, da deluje ne glede na vse krizne razmere in morebitne ekonomske vidike,” je še povedal Đurov.

DZ bo v torek obravnaval predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki ga je v zakonodajni postopek vložila poslanska skupina SMC in ki so ga na matičnem odboru pomembno predrugačili. Pristojni odbor je k predlogu novele zakona o lekarniški dejavnosti sprejel dopolnilo, da lahko samoupravna lokalna skupnost ustanovi organizacijo v svoji lasti, katere temeljna dejavnost je dobava zdravil, ni pa ji treba izpolnjevati pogoja izvajanja več kot 80 odstotkov dejavnosti za izpolnitev nalog, ki jih ji je naložila lokalna skupnost. Dobički se lahko porabijo za poslovanje, opremo, naložbe in kadre.

Določba se nanaša na veledrogerista Farmadent in LL Grosist, ki sta lastniško povezana z mariborsko in ljubljansko lekarno oz. občino. V poslanskih skupinah SDS in NSi so dopolnilu na matičnem odboru nasprotovali in so za sejo DZ predlagali dopolnilo, ki bi črtalo določbe o možnosti vertikalnega povezovanja.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar