Mariborski mestni svet danes o podražitvi pomoči na domu

4. redna seja MOM

Mariborski mestni svetniki bodo na današnji seji med drugim dajali soglasje k ceni socialnovarstvene storitve pomoč družini na domu v občini. Ta bo uporabnike po novem stala 37 centov več na uro, kar je slabih sedem odstotkov več kot lani.

Po navedbah mestne uprave je podražitev pomoči na domu, tako kot pred tem že vrtcev, posledica višjih stroškov dela, materiala in storitev. Ob tem poudarjajo, da imajo občani možnost uveljavljanja različnih olajšav, zato zaradi tega ne pričakujejo večjega udarca na njihove žepe.

Po več preložitvah te točke naj bi mestni svetniki danes le sprejemali tudi nov odlok o pokopališkem redu in načinu opravljanja 24-urne dežurne pogrebne službe v občini, ki sta potrebna zaradi uskladitve z nacionalno zakonodajo. Prav tako naj bi se izjasnili o možnosti uvedbe sistema izposoje oziroma souporabe koles v mestu.

Na dnevnem redu je tudi sprememba statuta občine, ki bi omogočila imenovanje četrtega podžupana. To mesto naj bi zasedla Alenka Iskra (SD), vendar bo za odobritev te spremembe treba zbrati dvotretjinsko večino, torej 30 glasov mestnih svetnikov. Županova koalicija lahko zagotovi največ 29 od skupno 45 glasov v mestnem svetu.

V nasprotju s pričakovanji pa mestni svetniki danes še ne bodo odločali o ustanovitvi javnega holdinga, čeprav vodstvo občine vztraja pri nujnosti takšne reorganizacije javnih podjetij. Po besedah župana Saše Arsenoviča so potrebni še nekateri manjši popravki predlaganega odloka, zato bodo to točko prestavili na naslednjo sejo.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar