Mariborski lutkarji s premiero Pobalinska pujsa

Pobalinska pujsa foto: LGM

Lutkovno gledališče Maribor 29. oktobra pripravlja premiero predstave, ki je nastala po slikanici Manice Musil Pobalinska pujsa. Režijo je prevzel Miha Goloba. S predstavo se izteka mandat direktorici Mojci Redjko. Njeno vodenje od leta 2009 je zaznamovala selitev v prenovljeni minoritski samostan na Lentu.

Predstava je nastala po istoimenski slikanici Manice Musil, ki je v lutkovni predstavi s soavtorico projekta Tejo Lozar poskrbela še za scenografijo. Na odru se bosta predstavila Maksimiljan Dajčman in gost med mariborskimi lutkarji Anže Zevnik, glasbeno podlago pa je ustvaril priznani slovenski saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski.

Pujsa Tine in Tone sta velika prijatelja. Ko vstaneta, se najprej povaljata v blatni mlaki. Drug drugega drgneta po ščetinastih telesih, dokler nista popolnoma pokrita z blatom. Samo bele oči se svetijo z njunih blatnih teles. Po zajtrku gresta na dvorišče, kjer so kokoši, race, osel, mačka in star tečen pes Runo.

“Že po njunih pogledih in muzanju lahko pričakujemo, da imata nekaj za bregom. Hodita po dvorišču, brezskrbno požvižgavata in gledata nekam visoko visoko v nebo,” je vse, kar o vsebini predstave izda njena avtorica, ki je končala študij arhitekture, od leta 2001 pa kot samostojna kulturna delavka ustvarja na področju ilustracije in arhitekture.

Na čelo mariborske lutkarske ustanove se za naslednjih pet let vrača Katarina Klančnik Kocutar, ki je hišo vodila že med leti 1999 in 2004, vse odtlej pa je v njej tudi zaposlena. Dosedanja direktorica Mojca Redjko se po dveh podaljšanjih mandatih zaradi razveljavljenih razpisov v tretje zaradi pomanjkanja politične podpore ni več prijavila.

Mojca Redjko je vodenje LGM prevzela oktobra 2009, tik preden se je gledališče preselilo v prenovljeni minoritski samostan na Lentu. Petletni direktorski mandat je zaključila konec leta 2014 in ponovno kandidirala, a kljub temu, da ni bilo glasnih kritik na račun njenega dela ter da so jo podpirali tako zaposleni v gledališču kot svet zavoda, ni dobila podpore.

Dosedanja direktorica je prepričana, da lutkovno gledališče zapušča v dobrem stanju. V zadnjih letih so ga po njenih besedah sicer izčrpali varčevalni ukrepi, pa tudi uvajanje novih prizorišč brez ustrezne finančne podpore za programsko delovanje, a osnovna dejavnost, lutkovna produkcija, ostaja na zavidljivi profesionalni ravni.

Obseg finančnega toka hiše je v primerjavi z letom 2009, ko je začela z delom v gledališču, podvojen, prav tako tudi obseg programa, pri čemer je ohranjen prvotni tretjinski delež gostovanj po Sloveniji in tujini.

“Zaposlenih je enajst ljudi več, skupaj torej 26, gledališče je prejelo 41 pomembnih narodnih in mednarodnih nagrad, izvaja visoko profesionalen repertoarni program, dopolnjen z veliko količino strokovno zasnovanih spremljevalnih kulturnovzgojnih vsebin, povezuje se in mreži, ob tem pa zagotavlja najširšo dostopnost,” je še dodala dosedanja direktorica, ki se v svojem mandatu lahko pohvali z 49 premierami, med njimi osmimi avtorskimi predstavami, in 14 nagrajenimi predstavami.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar