Mariborski dijaki izbrali svečano večerjo

Ne veste kako presenetiti svoje bližnje ali goste, s katerimi boste praznovali najdaljšo noč v letu? Morda vam lahko pomagajo ideje dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor. Zakaj ob polnoči običajno pripravimo penino, pa smo preverili pri znanem vinarju.

Predlagajo, da najprej, kot hladno predjed, postrežete (klasični) tatarski biftek. Po legendi je tatarski biftek nastal med tem, ko so Tatari na svojih pohodih pod sedlom „shranjevali“ zrezke iz konjskega mesa. To se je med ježo zmehčalo („osolilo“ pa, bojda, zaradi potu). Danes tatarski biftek pripravljamo iz govejega fileja, t.i. pljučne.

kuhanje-dijaki

Hladni lahko sledi topla predjed, ki bo nežno pomirila želodec po razburljivih okusih surovega mesa in začimb. Pastinakova juha je njihova izbira. Pastinak ali navadni rebrinec je stara vrsta zelenjave sladkega okusa. Nekateri jo imenujejo tudi zimska korenovka, saj je zdrava zamenjava za krompir. Hkrati pa velja za vir prehranskih vlaknin, vitaminov in rudnin. Po legendi pa naj bi v rimskih časih pastinak uporabljali tudi kot afrodiziak.
Za glavno jed so izbrali puranjo rolado z ohrovtovimi listi, pršutom in sirom, za sladico pa čokoladni sufle. Recepte z pripravo izbranih jedi, lahko poiščete tudi na njihovi, šolski spletni strani.

bojan-kobal
Bojan Kobal, vinar.

Zakaj običajno izberemo penino?
Vsako vino ima svoj trenutek v življenju, pravi Bojan Kobal (Kobal wines), znan ptujski vinar: “Trenutek v življenju so tudi prazniki, ko nazdravljamo, pričakujemo nekaj novega, se slavnostno oblečemo… V takšen trenutek sodijo posebna vina – to penine so. Če jih pijemo iz flavstastih kozarčkov, so še posebej slavnostne.“Bolj kot s čim, pa je pomembno s kom nazdravimo v takšnih trenutkih, dodaja.

Oddaj komentar