Mariborska Snaga bo morala vrniti kar milijon evrov, kdo bo prevzel odgovornost?

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Snaga Maribor, bi morala do konca novembra lanskega leta postaviti pilotno napravo za predelavo biološko razgradljivih odpadkov. A tega niso storili, zdaj pa jih čaka vračanje milijona evrov. Kdo bo prevzel odgovornost?

Projekt Urban Soil 4 Food se je zaključil 30.11.2021, ko se je iztekel monitoring oziroma kapitalizacijsko leto, so sporočili iz Mestne občine Maribor, ko jih povprašamo o pilotni napravi, katero bi javno podjetje Snage Maribor moralo postaviti do omenjenega datuma.

“Mestna občina Maribor je v skladu s projektno prijavnico izpolnila vse pogoje za postavitev pilotne naprave. Upoštevaje obveznosti iz projektne prijavnice je nato Javno podjetje Snaga iz Skupine JHMB nabavilo opremo za pilotno napravo za predelavo biološko razgradljivih odpadkov. Pridobljeno je bilo tudi gradbeno dovoljenje za gradnjo oz. postavitev pilotne naprave za predelavo biološko razgradljivih odpadkov v občini Selnica ob Dravi. Zoper odločbo Ministrstva za okolje in prostor so občani Selnice ob Dravi sprožili upravni spor, ki je še v teku,” so nam na MO Maribor hiteli pojasnjevati, da krivda ni njihova.

Kot nam še pojasnijo na MO Maribor, so sami od projektnega partnerja – JP Snaga večkrat zahtevali, da skladno z zakonskimi možnostmi (slovenska zakonodaja omogoča, da se prične graditi pred odločitvijo upravnega sodišča, vendar na lastno odgovornost investitorja) pričnejo s postavitvijo pilotne naprave in preizkusijo njeno delovanje: “JP Snaga zahtevi MOM ni sledila, s tem nabavljena oprema vredna cca milijon evrov, ni bila preizkušena. Naprava za predelavo biološko razgradljivih odpadkov se nahaja v skladišču JP Snage.”

Vodilni partner projekta je Mestna občina Maribor

Glede na sprožen upravni spor je MO Maribor, kot vodilni partner projekta Urban Innovative Actions – UIA, o tem sproti obveščala, prav tako je v posebnem pismu direktorju UIA obrazložila ovire, s katerimi se srečuje na projektu Urban soil 4 Food – US4F. MO Maribor je podala predlog, da se projekt, kljub temu, da se kapitalizacijsko leto zaključuje s 30.11.2022, izpelje takoj, ko bodo pogoji za to, torej ko bodo pravni postopki zaključeni oziroma bodo zmanjšani riziki ter zaprosila, da se stroški za nakup komponent za pilotno napravo štejejo kot upravičeni.

“S strani UIA smo prejeli odgovor, da kljub vsem prizadevanjem, da bi našli najboljšo možno rešitev za vse strani, žal naši zahtevi ne morejo ugodili. Navedli so, da projekt tako kratkoročno kot dolgoročno (zaradi sproženih pravnih postopkov) po njihovi presoji ne bo izvedljiv, zato bodo podali zahtevek za finančno povračilo, vendar omejeno le na stroške za nakup komponent za pilotno napravo v višini cca 1 mio EUR. MOM bo preučila utemeljenost zahtevka za vračilo sredstev kot tudi morebitno odgovornost projektnega partnerja za neizvedbo posameznih obveznosti iz projekta,” so za naš medij pojasnili na mariborski občini.

Kot kaže na mariborski občini vidijo krivca za nepostavitev naprave pri Snagi.

Kaj pa pravijo na Snagi?

Del projekta Urban soil 4 Food – US4F, bi torej naj bila tudi omenjena pilotna naprava. In na Snagi so vse za postavitev le-te že nakupili. A postavili pa ne, kot nam odgovarjajo, je razlog zunanji dejavnik: “Skladno z obveznosti iz prijavnice projekta je Snaga izvedla nabavo opreme za pilotno napravo za predelavo biološko razgradljivih odpadkov. Zoper pridobljeno gradbeno dovoljenje je bil s strani občanov občine Selnica ob Dravi sprožen upravni spor. Zaradi slednjega tudi ni pravno formalnih pogojev za obratovanje naprave in njeno postavitev, saj brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja ni mogoče pridobiti tudi uporabnega dovoljenja. Kakršni koli posegi PRED ODLOČITVIJO Upravnega sodišča na območju, kjer je predvidena postavitev pilotne naprave bi bili v nasprotju z zakonodajo in na odgovornost investitorja, torej Javnega podjetja Snaga.”

Na Snagi Maribor nam niso odgovorili na vprašanje, za koliko denarja gre, če bo potrebno vračanje sredstev? Prav tako nam niso odgovorili na vprašanje, kdo bi po njihovo moral prevzeti odgovornost, da se pilotna naprava ni postavila? Povprašali smo jih tudi o poslovanju Snage. Odgovorili so: “Podatke o rezultatih poslovanja Javnega podjetja Snaga bomo lahko podali, ko bodo ti potrjeni tudi na organih družbe.”

Oddaj komentar