Mariborska pravna fakulteta se lahko pohvali s kar tremi najvplivnejšimi pravniki leta 2020

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Zaključil se je že 20. izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki poteka na portalu Ius info. Izmed dvajsetih finalistov se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnikov, ki so do 17. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov. Med izbrano deseterico so kar trije pravniki iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru, in sicer prof. dr. Janja Hojnik, doc. dr. Miha Šepec in prof. dr. Jurij Toplaku.

Kot so zapisali na portalu, so znova skromno zastopane pravnice, saj sta se v deseterico najvplivnejših uvrstili le dve. Na splošno pa močan vpliv ohranjajo pravniki z akademskega področja — kar osem izmed njih je doktorjev oziroma doktoric znanosti. Tako veliko jih je bilo v izboru le še leta 2018. Organizatorji so prejeli več kot 130 predlogov, v drugem delu pa so obiskovalci lahko oddali glas za enega izmed 20 finalistov. Oddanih je bilo več kot 5400 glasov.

Iz utemeljitev je moč razbrati, da so predlagani pravniki letos prepričali predvsem z lastnostmi, kot so strokovnost, prodornost, osebna integriteta, kritičnost, javno izpostavljanje, srčnost, domoljubnost ter jasna in drzna argumentacija. Ker veliko izbranih pravnikov prihaja iz akademskih vod, je bilo pogosto poudarjeno tudi njihovo odlično delo na fakultetah.

Možno je bilo postaviti vprašanje

Na portalu so še zapisali, da so glasovalci ob oddaji glasu lahko dopisali vprašanje za posameznega kandidata. Ta se nanašajo predvsem na neodvisnost sodišč, splošno zaupanje v pravosodje, dogajanje na Ustavnem sodišču, odziv Vlade na epidemijo, ustavnost protikoronskih ukrepov, razloge za zavračanje slovenskih kandidatov pred mednarodnimi sodišči, vpliv epidemije na porast nasilja in družinskih sporov, pouk in študij na daljavo ter napovedano debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju.

​Po mnenju strokovne in splošne javnosti so tako najvplivnejši pravniki letošnjega leta (navedeni po abecednem redu): dr.​ Sara Ahlin Doljak, dr. Matej Avbelj, dr. Janja Hojnik, ddr. Klemen Jaklič, mag. Martin Jančar, dr. Marko Pavliha, Zvjezdan Radonjić, dr. Miha Šepec, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak.

Oddaj komentar