Mariborska parada ponosa bo prestavljena na jesen

V Mariboru so junija lani izvedli prvo parado ponosa, letos pa so jo zaradi ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, zaenkrat prestavili na jesen. Bodo pa v juniju izvedli nekatere druge aktivnosti namenjene predstavljanju tematik, s katerimi se srečujejo osebe z različnimi spolnimi identitetami in usmerjenostmi.

Po lanskoletnem uspehu prve mariborske parade ponosa se je od njene druge izdaje veliko pričakovalo. Prostovoljci ekipe Maribor skozi rožnata očala, ki so organizirali lanski dogodek, so z načrti zanjo že imeli polne roke dela, ko je epidemija novega koronavirusa povsem ustavila javno življenje. Odpovedani so bili vsi spomladanski dogodki in že marca je postalo jasno, da letos parade, v kolikor bo sploh izvedljiva, vsaj v juniju ne bo,” so danes sporočili iz Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor.

Parado zaenkrat načrtujejo v septembru oziroma kakšnem drugem jesenskem terminu. Lani je na prvi paradi ponosa približno 800 udeležencev s pohodom po mestnih ulicah širilo sporočilo ljubezni, enakopravnosti in vključevanja. Udeležba je presegla pričakovanja organizatorjev, izgredov ni bilo.

Za letošnji junij, ki velja za mesec ponosa LGBTIAQ+ skupnosti, so namesto parade pripravili program Mavrični junij v Mariboru. Nastal je v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže ter zajema spletne vsebine in manjše dogodke v živo.

Na njihovih kanalih na Facebooku in Instagramu je na primer mogoče spremljati serijo poučnih objav pod naslovom Kvir abeceda, vabijo pa tudi k ogledu Queer à la carte, prenosov v živo iz kuhinj prostovoljcev, ki bodo vsako soboto pripravljali preproste jedi in se pogovarjali z gledalci.

Pripravljajo tudi filmske večere na prostem, v okviru katerih ob četrtkih ponujajo ogled filmov na temo skupnosti LGBTQIA+. Dogodke so začeli v prvem tednu junija, pestra izbira vsebin pa se nadaljuje vse do konca meseca.

V načrtu je tudi akcija Izobesi mavrično zastavo, ki so jo prvič izvedli lani v podporo paradi ponosa. Takrat so organizacije, društva, izobraževalne ustanove in druge pravne osebe s sedežem v mariborski občini pozvali, da javno podprejo skupnost LGBTQIA+ na dan parade ponosa z izobešeno mavrično zastavo. Tudi letos jih bodo k temu dejanju povabili 29. junija.

Gre za izraz solidarnosti, ki ima v krizi še toliko večji pomen. Z akcijo izobešanja zastav in drugimi dejavnostmi želimo med drugim poudariti, da živimo v kulturno in socialno prelomnem času, ki bolj kot kadarkoli prej izpostavlja potrebo po vidnosti marginaliziranih skupin,” izpostavlja ekipa Maribor skozi rožnata očala.

Omenjeni program deluje pod okriljem MKC Maribor in predstavlja edini redni program v regiji, ki naslavlja potrebe LGBTQIA+ oseb. Omenjena kratica združuje lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe ter osebe vseh ostalih identitet.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar