Mariborska občina v sodelovanje s kitajskim mestom Xi’an

FOTO: Mestna občina Maribor

Mestna občina Maribor je s kitajskim mestom Xi’an iz province Shaanxi podpisala namero o sodelovanju in namero za vzpostavitev odnosov na več področjih.

Delegacija mariborske občine pod vodstvom župana Andreja Fištravca se trenutno mudi na Kitajskem. Župana, ki je tokrat na svojem 5. uradnem obisku Kitajske, spremlja njegov svetovalec Marko Kovačič, član Projektnega sveta Tomaž Kancler, članica sveta zavoda Mariborske razvojne agencije Magdalena Šverc, vodja županovega kabineta Marjeta Kristofić Jamnik ter koordinatorka odnosov z javnostmi in protokola Simona Partlič.

Na Kitajskem se jim je pridružil še Miloš Prislan, ekonomski svetovalec na veleposlaništvu Slovenije v Pekingu. V Xi’anu sta mariborski župan in Lv Jian, podžupan mesta Xi’an podpisala sporazum o sodelovanju. Sporazum zajema področje investicij, kulture, prometa in športa. Pred tem je potekalo srečanje med Fištravcem in Wangom Yongkangom, sekretarjem občinske partije Xi’ana, kar je v kitajskem političnem sistemu najvplivnejša funkcija v lokalni skupnosti.

Pogovori o letalskih povezavah

V okviru obiska 9-milijonskega Xi’ana, ki je glavno mesto 37-milijonske province Shaanxi se je mariborska delegacija sestala še z vodstvom tamkajšnje občine, biroja za turizem in vodstvom razvojne cone, kjer so obiskali znano tehnološko podjetje ZTE. Opravili so tudi obisk podjetja SHS Investment Fund in sestanek s predstavniki letališča Xi’an-Xianyang. Posebej intenzivni pogovori so tekli na področju letalskih povezav ter na področju sodelovanja razvojnih institucij ter novih investicij v Mariboru in okolici.

FOTO: Mestna občina Maribor
FOTO: Mestna občina Maribor

Na Kitajsko je v času Fištravčevega županovanja iz Maribora odšlo 18 delegacij. Iz Kitajske v Maribor pa je pripotovalo več kot 35 uradnih delegacij, in sicer s strani predstavnikov naslednjih mest: Ningbo, Huai’an, Šanghaj, Wuxi, Hangzhou, Chongqing, Nanjing, Nanchang, Wuhan in uradne delegacije predstavnikov provinc Jiangsu, Shandong, Zheijang in Fujian. V tem času je bilo v Mariboru več kot 20 obiskov investitorjev državnih in zasebnih podjetij. V roku enega leta sta v Maribor na nogometno šolo prišli dve izmenjavi otrok iz mesta Wuxi, ki so v Mariboru preživeli dva tedna.

Več turistov iz Kitajske

Na mariborski občini še navajajo, da je sodeč po podatkih Statističnega urada RS v letu 2016 mariborsko občino obiskalo 1408 kitajskih turistov. V letu 2013 je bila ta številka veliko nižja, samo 598. “V treh letih beležimo porast števila Kitajskih turistov za 135%, medtem ko se je število nočitev Kitajskih turistov 2013 do leta 2016 povečalo za 143%,” pojasnjujejo na Mestni občini Maribor.

Oddaj komentar