Mariborčanke na gostovanje v Južnoafriško republiko

Vir: www.carmina-slovenica.si

Mariborski zbor Carmina Slovenica se odpravlja na gostovanje v Jožnoafriško republiko. Nastopili bodo na koncertnih odrih v petih mestih: Pretoriji, Potchefstroomu, Bloemfonteinu, Drakensbergu in Cape Townu, kjer bodo izvedli program s slovansko glasbo in sodobno glasbeno literaturo. Ob koncertih bo Carmina Slovenica na univerzah v Pretoriji in Potcheftroomu ter pevski šoli v Drakensbergu izvedla delavnice, na katerih bodo sodelujoči spoznavali slovensko glasbeno kulturo.

Foto: Žiga Koritnik
Foto: Žiga Koritnik

Gostovanje je del programov Attacca, ki so se v desetih letih obstoja uveljavili kot pomemben koncept slovenskega in mednarodnega zborovskega gibanja. Attacca deli vizijo mednarodnega gibanja Songbridge, in sicer v prizadevanju k zbliževanju ljudi skozi glasbeno ustvarjanje na najvišji umetniški ravni. Attacca ohranja in osvežuje bogato tradicijo slovenskega zborovskega petja ter ga plemeniti z izkušnjami sodelovanja z ansambli iz različnih koncev sveta. Do sedaj so v programih Attacca sodelovali ansambli iz Avstralije, Malezije, ZDA, Francije, Južne Afrike, Bolgarije ter številni iz Slovenije.

Foto: Dorian Šilec Petek
Foto: Dorian Šilec Petek

Poseben poudarek Attacce je na izvajanju sodobne slovenske glasbene literature in sodobne glasbene literature partnerske države, saj druži izvajalce ob izvajanju glasbene literature držav udeleženk projekta, od zgodnje do sodobne glasbe najvišje kakovosti, ter tako predstavlja tradicijo in sodobnost kulturnih okolij udeležencev. Na koncertnem sporedu Carmine Slovenice bodo tako ob zahtevnih delih iz mednarodnega programa tudi dela slovenskih skladateljev Lojzeta Lebiča, Jakoba Ježa, Marjana Šijanca, Alojza Srebotnjaka in Uroša Kreka. Južnoafriška zborovska kultura sicer sodi med vodilne v svetovnem zborovskem gibanju. Mnoge zasedbe, ki koncertirajo po vsem svetu, se tudi redno potrjujejo na mednarodnih tekmovanjih in praviloma posegajo pa najvišjih nagradah.

Vir: www.carmina-slovenica.si
Vir: www.carmina-slovenica.si

Oddaj komentar