Mariborčanka Nika Gorič tretja na pevskem tekmovanju

Sopranistka Nika Gorič je osvojila tretje mesto na mednarodnem pevskem tekmovanju Stella Maris, ki se je nedavno končalo na luksuzni potniški ladji MS Europa.

Vir: www.nikagoric.com, Foto: Boštjan Selinšek
Vir: www.nikagoric.com, Foto: Boštjan Selinšek

Na tekmovanju, namenjenem le osmim pevcem, je dosegla tretje mesto, zmagala je armenska sopranistka Annush Hovhannisyan, na drugo mesto pa se je uvrstil britanski kontratenorist Jake Arditti. Zmagovalka je prejela 15.000 evrov kot nagrado občinstva in debut v Kraljevi operi v danskem Koebenhavnu ter priložnost za poskusno snemanje za Deutsche Grammophon. Jake Arditti in Nika Gorič pa sta prejela še posebno priznanje, in sicer koncert v sloviti dunajski zlati koncertni dvorani Musikverein. Nika Gorič pa naj bi bila “zmagovalka žirije”.

Mlada mariborska sopranistka je bila letos ena od 13 pevcev, ki so sodelovali v omenjenem projektu za obetavne pevce na salzburškem festivalu. Vokalno se je najprej izobraževala v Mariboru, diplomirala je v Gradcu, magistrirala pa na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer poglablja študij opere.

Tekmovanje Stella Maris je namenjeno vzhajajočim opernim zvezdam. Udeleži se ga osem pevcev, ki jih za tekmovanje izberejo in nominirajo priznane operne hiše ali festivali po svetu. Letošnjo zmagovalko je predlagala Kraljeva opera Covent Garden v Londonu, Jake Arditti je bil izbranec dunajske opere Theater an der Wien, Nika Gorič pa Salzburških slavnostnih iger iz projekta Young Singers Project. Med operami, v katerih je doslej nastopila, so bile vloge v Mozartovi Figarovi svatbi in Cosi fan tutte, Puccinijevi Suor Angelici, Straussovem Netopirju, Donizettijevem Ljubezenskem napoju. V času šolanja v Gradcu je pela v Mozartovi Figarovi svatbi, Humperdinckovem Janku in Metki ter Tajnem zakonu Domenica Cimarose. Nastopa tudi na recitalih. V Sloveniji se je med drugim predstavila na Festivalu Maribor.

Vir: STA

Oddaj komentar