Mariborčanka Brina rekorderka v hitrostnem branju

Slika je simbolična

Murska Sobota je včeraj gostila tretje državno prvenstvo v hitrem branju. Mariborska osnovnošolka Brina Poropat je brala s hitrostjo 3928 besed na minuto in popravila svoj absolutni državni rekord. Kar tretjina tekmovalcev pa je brala s hitrostjo več kot tisoč besed na minuto.

Na državno tekmovanje se je od prijavljenih 260 tekmovalcev iz MemoŠOL uvrstilo 66 tekmovalcev iz cele Slovenije, tekmovalo pa jih je 58. Hitri bralci so tekmovali v branju treh člankov, ki so bili tematsko zelo različni in so zahtevali visoko stopnjo koncentracije. Vse članke so morali prebrati v hitrem tempu in kasneje odgovoriti na zastavljena vprašanja. Posamezne tekmovalce sta rangirala zmnožek hitrosti branja in odstotke obnove.

Nova stara državna prvakinja

V kategoriji Juniorjev je nova stara državna rekorderka postala Brina Poropat iz Osnovne šole Tabor 1 Maribor, ki je brala s hitrostjo 3928 besed na minuto in popravila svoj lanskoletni absolutni državni rekord 1874 besed na minuto. Letos je kar 21 oz. več kot tretjina tekmovalcev preseglo hitrost branja nad 1000 besed na minuto.

Veseli nas, da se kultura hitrega branja v Sloveniji dviguje na višji nivo. Ponosni smo, da so mladi tekmovalci tako hitro usvojili tehnike hitrega branja in razumevanja, ki jih preko Mreže MemoŠOL ponujamo strokovnim delavcem šol,” so pri tem povzeli besede direktorice Univerzum Minerva Vanje Jus.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar