Maribor nima ustreznih namestitev za begunce

FOTO: MP produkcija

Mariborski mestni svetniki bodo na naslednji seji občinskega sveta med drugim razpravljali o namestitvi beguncev v zasebne namestitvene kapacitete v Mariboru. Na občini so svetnike namreč prosili, da se opredelijo do mnenja, da občine naj ne bi bilo potrebno obveščati o tem, čeprav je občina pristojno ministrstvo prosila za to. Odločali pa bodo tudi o projektu, ki ga pelje Ministrstvo za notranje zadeve, namestitve mladoletnih beguncev v mariborske dijaške domove. 

Mestna občina Maribor je pred časom zaprosila Ministrstvo za notranje zadeve za pojasnila glede namestitev beguncev v zasebne namestitvene kapacitete v mestu, o čemer smo tudi poročali. Na ministrstvu so odgovorili, da te naselitve ne potekajo v njihovi organizaciji, pač pa da si begunci z urejenim statusom, stanovanja iščejo sami oziroma s pomočjo nevladnih organizacij.

Mariborski župan Andrej Fištravec je danes s prejetim odgovorom državnega sekretarja Boštjana Šefica, obvestil vse mestne svetnike in spomnil, da se je občina glede uporabe svojih kapacitet za namene namestitve beguncev opredelila negativno. To so storili s sklepom mestnega sveta, saj da občina nima na voljo ustreznih namestitev.

Begunci v Mariboru pri zasebnikih

Na MO Maribor medtem ugotavljajo, da so se v mesto pred kratkim naselili ljudje, ki imajo v Sloveniji status begunca, s tem pa tudi dovoljenje za stalno prebivanje. Kot so še zapisali na mariborski občini, gre za mednarodno pravo, ki ga je Slovenija dolžna spoštovati. Dodajajo pa, da so begunci nastanjeni v zasebnih prostorih in ne v občinskih objektih.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Zaradi neinformiranosti občine v zvezi z naselitvami beguncev v MO Maribor, je podžupan Zdravko Luketič zaprosil Šefica za ažurno informiranje lokalne skupnosti v primeru nastanitev beguncev pri zasebnikih. To je namreč ena izmed alternativnih oblik nastanitve, ki jo imajo na voljo.

Šefic: Obveščamo pravočasno

Šefic je v odgovoru občini med drugim zapisal, da z lokalnimi skupnostmi ves čas spodbujajo dialog ter jih tudi pravočasno obveščajo o vseh aktivnostih za obvladovanje migracij. V teh primerih pravi, da ne gre za prosilce mednarodne zaščite, ki so nastanjeni v azilnih domovih v Ljubljani in Logatcu, pač pa za ljudi, ki so si že uredili status begunca in imajo dovoljenje za bivanje v Sloveniji.

Tako v Ljubljani kot v Mariboru že od leta 2007 delujeta integracijski hiši. V skoraj desetih letih v Mariboru ni bilo incidentov, sodelovanje lokalne skupnosti pa je več kot vzorno. Zato nas žalosti dejstvo, da se mnenje in odnos prebivalcev Maribora kljub temu spreminja na osnovi populističnega poročanja o posameznih dogodkih iz drugih evropskih držav,” je zapisal Šefic.

Projekt nastanitve mladoletnikov

Šefic je Mestno občino Maribor obvestil še o enoletnem pilotnem projektu nastanitve mladoletnih prosilcev za azil brez spremstva. V projekt sta že ob julija lani vključena dijaška domova v Postojni in Novi Gorici. Zaradi naraščanja števila mladoletnikov naj bi v medresorski obravnavi vlade predlog širitve projekta za deset ljudi tudi na mariborski dijaški dom. Za sprejem dodatnih desetih mladoletnikov pa se dogovarjajo tudi z vodstvom Srednje prometne šole Maribor.

FOTO: prometna.net
FOTO: prometna.net
FOTO: prometna.net
FOTO: prometna.net

 

 

 

 

 

 

Vodstvo mariborske občine je zaradi teh informacij pozvalo mestne svetnike, da se opredelijo do projekta, pa tudi do mnenja, da ni potrebno obveščati občine o nameščanju v zasebne kapacitete.

Meščane na občini medtem naprošajo za strpnost in tolerantnost.

Oddaj komentar