Maribor bogatejši za novo razstavišče na prostem

Lokalno podjetje Europark Maribor mestu ob 20. obletnici delovanja podarilo razstavo
»Maribor na poti skozi čas« in uredilo pešpot ob protihrupnem zidu železniške proge na Taboru.

Spomladi 2020 je bila na območju Magdalenskega parka in Ljubljanske ulice
zaključena temeljita rekonstrukcija zadnjega neustreznega nivojskega križanja prometnic v širšem mestnem območju MO Maribor. Rekonstrukcija je prinesla pretočne in varne kolesarske in pešpoti, hkrati pa velike prazne betonske površine, ki so še pred koncem izgradnje postale prostor za grafite s sovražnimi in nestrpnimi vsebinami. S prenovo je prav tako zaživela že obstoječa a prej skoraj neznana neurejena peš in kolesarska pot v dolžini 1,5 kilometra, ki vodi od Magdalenskega parka med UKC Maribor in železniško progo do nakupovalnega središča Europark (Park2Park).

Vzdolž te pešpoti se nahaja protihrupni zid

MO Maribor je tako podvoz pod železniško progo kot sam protihrupni zid prepoznala kot površino za vizualne intervencije, ki urbanemu prostoru prinašajo dodano vrednost in prispevajo k boljši kvaliteti življenja ter stenske in talne površine na omenjenih lokacijah spremenila v Razstavišče na prostem Ob štreki, kjer trenutno stojita dve stalni razstavi.

Pri oblikovanju vizualnih intervencij se je, na pobudo podžupana dr. Sama Petra Medveda, MO Maribor povezala z lokalnimi umetniki, vodjo likovne šole Artdidakta Jasmine Granduč, arhitektom Robertom Gostinčarjem in podjetjem v lokalnem okolju, mariborskim Europarkom, ki je mestu ob svoji 20. obletnici za postavitev razstave »Maribor na poti skozi čas« in ureditev poti ob razstavi, podarilo donacijo v višini cca. 27 000 evrov. Pri oblikovanju razstave je sodelovala mlada ilustratorka Iza Simončič Ambrožič.

Slikovni material so prispevali galerist Primož Premzl (tudi avtor besedil), Pokrajinski muzej, Muzej narodne osvoboditve, Univerzitetna knjižnica Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor, Časopisna hiša Večer, fotografi Marko Pigac in Igor Unuk, studio Legen in MP produkcija, Sinagoga Maribor. Vzpostavitev odprtega razstavišča s časovnico urbanega razvoja mesta skozi grafične intervencije izkorišča prazne betonske površine protihrupnega zidu in vzpostavlja momente za delne postanke (lesena sedala in zasaditev dreves).

FOTO: Bojan Mihalič
FOTO: Bojan Mihalič

Ob podelitvi donacije MO Maribor je center managerka Europarka Maribor Simona Mandl povedala: »Veseli nas, da je Europark lahko prispeval še en delček v mozaik pomembnih projektov za naše mesto. Že 20 let, od samih začetkov našega obstoja, dihamo in živimo z lokalnim okoljem. Družbena odgovornost je od nekdaj pomemben gradnik naše identitete. Projekt Park2Park je gotovo projekt z veliko dodano vrednostjo, saj nova urbana ureditev predstavlja pomembno pridobitev za Maribor in Mariborčane. Temu predelu mesta smo s tem projektom vdahnili novo življenje in prepričana sem, da bodo zdaj tudi obiskovalci od drugod še raje zahajali na naš breg Drave. Ponosni smo, da smo del te zgodbe, ki bo prijetno popestrila življenje v mestu. Velika zahvala gre celi ekipi projekta, gospodu županu Aleksandru Saši Arsenoviču, gospodu podžupanu dr. Samu Petru Medvedu in gospe Nevi Pipan ter vsem, ki so pomagali pri projektu. Verjamem, da bomo še naprej skupaj gradili svetlo prihodnost mesta.«

Razstavo grafitov »Mariborski murali: Skupaj rišemo prihodnost« je MO Maribor zasnovala v okviru aktivnosti delovne skupine, imenovane s strani župana MO Maribor Saše Arsenoviča, v okviru projekta Izboljšajmo Maribor, ki se ukvarja s problematiko grafitiranja v mestu.

Prvi korak k spodbujanju razvoja kulture grafitiranja

Projekt predstavlja prvi korak MO Maribor k spodbujanju razvoja kulture grafitiranja v mestu in prepoznavanja vrednosti grafitov kot ulične umetnosti. V mesecu oktobru 2020 je bila organiziranja akcija ustvarjanja umetniških stenskih poslikav, kjer je gostovalo 10 umetnikov tako iz Slovenije kot iz tujine. Župan MO Maribor Saša Arsenovič je ob predaji donacije in zaključku projekta dejal: »Ponosen sem na svojo ekipo, ki se je znala odzvati na vse izzive in iz degradiranega območja skupaj z državo in lokalnim podjetjem urediti nov urbani prostor ter povezati MČ Magdalena z MČ Pobrežje; zagotoviti varnost za vse udeležence v prometu, ob tem pa zagotovili še nova igrišča, igrala in revitalizirali zelene površine v Magdalenskem parku. Iskreno se zahvaljujem podjetju Europark Maribor, ki je
mestu podarilo nov prostor in vsem umetnikom, ki so pri projektu sodelovali.«

Občina bo do konca meseca uredila nadaljevanje poti

Pot za kolesarje in pešce se mimo Razstavišča na prostem Ob štreki nadaljuje čez nov peš in kolesarski nadhod nad Titovo cesto, ki ga je MO Maribor za občane odprla decembra, 2020. Vrednost investicije, ki je bila v 85 % sofinancirana s strani države in iz Evropskega kohezijskega sklada, je 442 +.000 evrov. MO Maribor pa bo do konca meseca marca uredila še nadaljevanje poti, ki se bo zaključila pri nakupovalnem centru Europark Maribor in povezala še manjkajoči del poti med nadhodom nad Titovo cesto in nakupovalnim središčem. Vrednost projekta, skupaj s protiprašno ureditvijo parkirišča pred Regionalno razvojno agencijo Podravje – Maribor, znaša 162 000 evrov.

Oddaj komentar