Maister v dveh letih olajšal pot več kot 45.000 potnikom

Vir: Marprom facebook

Po mariborskem mestnem središču je pred dvema letoma po vzoru še nekaterih drugih mest začelo voziti brezplačno mini električno vozilo Maister. Doslej je olajšal pot po mestu več kot 45.000 potnikom. “Predvsem starejši ljudje so storitev sprejeli zelo dobro,” so povedali v lokalnem avtobusnem prevozniku Marprom.

Povprečno Maister dnevno prevozi približno 80 kilometrov in prepelje okoli 70 potnikov. “Glede na številne pohvale lahko rečemo, da se je ta okolju in potnikom prijazna storitev v Mariboru izkazala kot dobrodošla,” pravijo v Marpromu.

Prevoz z Maistrom je možno naročiti s klicem na telefonsko številko 030 700 035, prav tako pa vozilo sprejema naključne mimoidoče potnike. Vozni čas je vse dni v letu od 8. do 20. ure. Storitev, ki jo financira občina, je namenjena predvsem stanovalcem v središču Maribora, obiskovalcem mesta in turistom, starejšim in gibalno oviranim ljudem ter staršem z majhnimi otroki.

Običajno je Maister najbolj zaseden ob koncih tedna dopoldan, ko prevaža starejše ljudi do glavne mestne tržnice. Prav tako ima več potnikov ob dneh, ko upokojenci dobijo pokojnine in jih vozi do bank, pa tudi v času deljenja paketov pomoči na Karitas. Povečan interes je še ob večernih mašah v Stolnici ali Frančiškanski cerkvi.

Že od uvedbe storitve 22. decembra 2017 vozi Maister le znotraj območja za pešce in po Lentu med Sodnim in Vodnim stolpom. Občasno opravi tudi dostavo blaga za kakšno butično prodajalno v najožjem centru, saj imajo dostavni avtomobili določen čas, kdaj smejo zapeljati v območje za pešce, Maister pa lahko to stori kadarkoli čez dan.

Skupni stroški vozila Maister, vključno s plačami voznikov, znašajo okrog 60.000 evrov letno. “Stroški vzdrževanja za zdaj niso visoki, saj so bila različna popravila v celoti poravnana iz naslova garancije za vozilo. Pri tem tudi strošek polnjenja Maistra oziroma njegove litijeve baterije ni velik; dnevno namreč porabi največ do 12 kWh električne energije, polnjenje takšne količine pa predstavlja strošek okoli dva evra,” so še pojasnili na Marpromu, kjer si želijo, da bi dobili še kakšno takšno vozilo.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar