Logarjeva o tem, kako se življenje počasi vrača v normalo in maskah

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodelovala docentka dr. med. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Logarjeva je spregovorila o trenutni epidemiološki situaciji, potrdila je da ukrepi v začetku aprila, kažejo svoj učinek, saj je epidemiološka slika boljša, a ne še pri bolnikih ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje: “Postelje so zelo zasedene, preko vikenda je bilo kar nekaj usklajevanja, da smo vse bolnike lahko ustrezno oskrbeli. Želela bi opozoriti na stvari, ki jih vsi naredimo, kljub temu da se sproščajo številne dejavnosti, kar nam omogoča povratek v bolj normalno življenje, s tem pa velja izvajanje ukrepov, ki jih izvajamo sami.”

Pomembnost mask, higiene rok ter zračenja

“Zakaj je potrebna nošenje maske? Virus se primarno širi s kapljicami, ko je udeležen govor nastajajo kapljice v katerih je prisoten virus, glasneje ko govorimo daljšo pot lahko premagajo kapljice. Če smo na razdalji 2 metrov, bo kapljica padla na tla in ne bo dosegla drugega. Če pa smo bližje, pa bodo kapljice prišle do nas in virus lahko pride v celice in raznaša bolezen. Zato tudi zunaj uporabljamo maske, če ne moremo vzdrževati razdalje 2 metrov,” poudarja vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje. Izpostavila je tudi pomembnost higiene rok ter prezračevanja prostorov.

Razlika med samoizolacijo in karanteno

Logarjeva je še pojasnila razliko med samoizolacijo in karanteno, saj je pojasnila, da mnogo ljudi še vedno ne pozna razlike. Torej za samoizolacijo gre kadar nekdo zboli in mora biti zaradi bolezni v domačem okolju, v trajanju 10 dni. Ko se to konča in bolnik nima več vročine vsaj 48 ur, se samoizolacija izteče in oseba se lahko vrne v normalo.

Karantena pa je ukrep, s katerim preprečujejo, če je nekdo imel stik, da ne prihaja v stike z drugimi in ne širi okužbe. Izreče se za 10 dni z zadnjim stikom obolelega, torej to je zadnji dan samoizolacije okuženega, za družinskega člana torej to po koncu pomeni še 10 dnevno karanteno.

1 KOMENTAR

Oddaj komentar