Levica je podprla zahtevo Zveze svobodnih sindikatov za dvig minimalne plače na vsaj 847 evrov neto

Slika je simbolična

V Levici so podprli včerajšnjo zahtevo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), da se pri letošnjem dvigu minimalne plače upošteva tudi rast minimalnih življenjskih stroškov in da se minimalno plačo dvigne vsaj na 847 evrov neto.

Z novim letom je v veljavo stopil nov koncept minimalne plače, ki zagotavlja, da bo vsak, ki dela, lahko od svojega dela dostojno živel. Formula, ki je bila sprejeta z zakonom na pobudo Levice, zagotavlja da mora minimalna plača s 1. januarjem 2021 znašati med 20 % in 40 % več kot znašajo minimalni življenjski stroški, so zapisali pri Levici in dodali: “V Levici se strinjamo z ZSSS, da veljavni znesek minimalnih življenjskih stroškov pri 613 evrih ne ustreza dejanskemu stanju. Veljavni izračun je namreč osnovan na podatkih iz leta 2016, zato bi morala biti višina minimalne plače ustrezno prilagojena.” Po njihovih besedah zakon, ki je začel veljati ta mesec, to omogoča, saj določa, da je lahko minimalna plača, ki jo določi minister za delo, lahko 40 % višja kot znašajo veljavni minimalni življenjski stroški. V Levici zato pozivajo ministrstvo, da upošteva pozive delavcev in minimalno plačo določi višje kot znaša zakonski minimum.

“Vsako delo mora biti dostojno plačano. Stremeti moramo k temu, da bo minimalna plača v resnici omogočala to, kar je namen zakona: da bo zaposlenemu, delavcu, družba jamčila, da bo za poln delovnik prejel plačo, ki ne omogoča zgolj preživetja v službi kapitala, ampak dostojno življenje,” so zaključili pri Levici v sporočilu.

Oddaj komentar