Letos 100 let Maistrovega pogumnega dejanja

Slovesnost ob 30. obletnici kipa Rudolfa Maistra; Vir: MO Maribor

Letos bo novembra minilo 100 let, odkar je major Rudolf Maister s svojimi podvigi začrtal severno mejo Slovenije. V Mariboru zato že pripravljajo vrsto dogodkov za t. i. Maistrovo leto. Med drugim si obetajo, da bodo gostili državno proslavo ob dnevu Rudolfa Maistra.

Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci odigral pomembno vlogo ob koncu prve svetovne vojne in v času oblikovanja Države Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS) oziroma kasneje Kraljevine (SHS), ki sta združili južnoslovanske narode nekdanje Avstro-Ogrske.

Potem ko je lokalni nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Nemške Avstrije, je Maister s svojo vojsko 1. novembra 1918 prevzel poveljstvo nad Mariborom in vso Spodnjo Štajersko ter ju podredil oblasti Narodnega sveta za Štajersko. Ob tem je nastala prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem.

General Rudolf Maister. Vir: Wikipedija

Z njo je 23. novembra 1918 razorožil mariborsko nemško varnostno stražo in prevzel vojaški nadzor v mestu. Kot pojasnjujejo v muzeju v Kamniku, kjer je njegova rojstna hiša, je zasedel slovensko narodnostno območje na Štajerskem, po katerem je po sklenitvi mirovne pogodbe z Avstrijo skoraj v celoti potekala tudi državna meja. Z avstrijskim območnim poveljnikom Rudolfom Passyjem je 27. novembra 1918 sklenil pogodbo o mejni črti na Štajerskem in Koroškem ter tako pripravil izhodišče za zasedbo Koroške, o usodi katere je 10. oktobra 1920 odločil plebiscit.

Spomin na Maistra, ki je znan tudi kot pesnik, slikar ter strasten ljubitelj knjig, se v Sloveniji obeležuje 23. novembra, ki je od leta 2005 tudi državni praznik, a ne dela prost dan.

Leta 2013 je bila v Kamniku obnovljena njegova rojstna hiša, v več slovenskih krajih stojijo njegovi kipi. Leta 1997 je bilo v Ljubljani ustanovljeno prvo društvo generala Maistra, ki je združevalo Maistrove borce, njihove potomce in druge ljudi, ki so želeli ohraniti spomin na delo generala in njegovih borcev za severno mejo. Ko so nastala podobna združenja še v drugih krajih, je leta 2005 nastala krovna Zveza društev general Maister, ki danes šteje več kot 20 društev.

V Kamniku na dan njegovega rojstva, 29. marca, praznujejo svoj občinski praznik, dan njegove osvoboditve Maribora 23. novembra pa je eden od štirih spominskih dni Mestne občine Maribor. Občini sta se nedavno dogovorili, da ob državnem prazniku izmenično podeljujeta priznanja Rudolfa Maistra. Tako so se ta lani podelila v Kamniku, letos pa bo podelitev potekala v Mariboru.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar