Krščanske cerkve v Sloveniji za podporo zaprtju trgovin ob nedeljah

FOTO: Pixabay

Največje krščanske verske skupnosti v Sloveniji so pred končnim glasovanjem o predlogu novele zakona o trgovini, ki prinaša zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih, vnovič izrazile podporo temu, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte in da bi bila nedelja dela prost dan.

Najvišji predstavniki Katoliške cerkve, Evangeličanske cerkve, Srbske pravoslavne cerkve, Makedonske pravoslavne cerkve in Evangelijske binkoštne cerkve so v skupni izjavi za javnost zapisali, da si slovenski kristjani že dve desetletji aktivno prizadevajo, da bi bila nedelja namenjena duhovnemu in verskemu življenju, preživljanju prostega časa v družini in s prijatelji ter počitku. Zato si tudi prizadevajo, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte, dodaten argument  pa vidijo tudi v tem, da so državljani takšno stališče izrazili na referendumu leta 2003.

“Prepričani smo, da nedeljsko delo v trgovinah ni samo ustavno sporno, družbeno in moralno problematično, ampak je tudi povsem nepotrebno,” so ocenili. Zadnji dogodki zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo, so to po njihovem mnenju samo še potrdili in dokazali, da lahko državljani nakupe opravijo med tednom.

Predstavniki krščanskih cerkva zato pristojne pozivajo, da s spremembo trenutne zakonodaje zaščitijo nedeljo kot dela prost dan, podprejo nedeljski počitek državljank in državljanov ter omogočijo predvsem mladim delavcem in delavkam, da lahko nedeljo “preživijo s svojimi najdražjimi in izpolnijo svoje verske dolžnosti”.  Nedeljo brez potrošništva vidijo tudi kot korak v smeri varovanja narave in trajnostnega razvoja.

Podoben poziv so najvišji predstavniki krščanskih cerkva objavili že maja, kmalu po tem, ko je stranka Levica v DZ vložila predlog novele Zakona o trgovini in s tem podprla predlog Sindikata delavcev trgovine Slovenije, naj trgovine ob nedeljah ostanejo zaprte tudi v času po epidemiji.  Sprejemanje zakonskega predloga v DZ je prav te dni na zadnji stopnički, saj bodo poslanci v torek imeli končno glasovanje o njem.

Potem ko so poslanci pred parlamentarnimi počitnicami soglašali, da so lahko ob nedeljah odprte tudi tiste prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih delajo sami ob pomoči dijakov, študentov in upokojencev, zdaj poskušajo predlagatelji zakonske novele v besedilo vrniti določbo, da je delo ob nedeljah dovoljeno le nosilcem trgovinske dejavnosti oz. prokuristom. V SMC pa so za tretjo obravnavo vložili dopolnilo, da so lahko trgovine ob nedeljah brez omejitev odprte do največ deset nedelj na leto.

Vir: Lokalec.si

1 KOMENTAR

Oddaj komentar