Krek: Situacija ni rožnata, potrebno se je pripraviti na težje čase”

FOTO: Printscreen

Direktor NIJZ Milan Krek, vodja strokovne skupine za covid-19, je danes na novinarski konferenci dejal: “Situacija je precej resna. Imamo nizko precepljenost, zato nas skrbi, da bi se situacija, ki se je začela prejšnji teden, razvila v kaj še bolj resnejšega.”

Težko rečemo, kako se bo razvijala epidemija”

“Pred počitnicami razmislimo, da je potrebno nekaj narediti za skupnost in se v času počitnic držimo pravil,” je v nadaljevanju dejal. “Cepljene deluje, to se lahko prepričate v domovih za ostarele, kjer praktično skorajda ni obolelih, tisti, ki pa so, pa v veliki večini preživijo.” Poudaril je, da se da zaščititi, a je ključno držanje pravil in načel.

“Težko rečemo, kako se bo razvijala epidemija. R je zelo visoko in nas lahko pelje v težko situacijo. Intenzivne enote se polnijo. To je opozorilo, da situacija ni rožnata in da se je potrebno pripraviti na težje čase, v kolikor se ne bomo držali navodil.”

Veliko govora je tudi o PCT, zato se je dotaknil tudi tega: “To je metoda s katero imamo odprto družbo, če ne bi imeli PCT-ja in cepiva, verjemite mi, hudo bi bilo. Zaradi teh dveh ukrepov imamo boljšo situacijo, kot bi jo lahko imeli. “

Vse več je tudi informacij o ponarejenih PCT-jih: “To je zelo neodgovorno. Če dobite od nekoga kodo, ki ima pogoje, pa jih vi nimate, in s tem okužite veliko ljudi, je to na nek način najmanj zavrženo dejanje, če ne tudi kaj drugega. Lahko bi se tudi kazensko preganjalo.”

 

 

Oddaj komentar