Konec epidemije z zadnjim majem, zabeležena ena nova okužba

Vir: pixabay.com

Odlok, s katerim je vlada preklicala epidemijo covida-19 in ga tik pred polnočjo objavila v uradnem listu, je začel veljati danes, uporabljati pa se bo začel z 31. majem. Kot je za STA povedal vladni govorec Jelko Kacin, bo epidemije torej konec z zadnjim majem, edina sprememba z današnjim dnem pa je pri predpisani karanteni ob prihodu v državo.

Kacin je dejal, da je četrtkovo odločitev omogočil trend usihanja števila novih potrjenih primerov koronavirusa, zmanjševanje števila bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in zmanjševanje števila hudo bolnih. Če vlada v četrtek z odlokom ne bi preklicala epidemije, bi prvi in drugi protikoronski zakon veljala tudi v juniju, je pojasnil. Vsi ukrepi na podlagi zakona o nalezljivih boleznih pa po njegovih besedah veljajo tudi naprej. Edina sprememba z današnjim dnem je ukinjena karantena za državljane članic EU, pri čemer so izjema tisti državljani EU, tudi Slovenije, ki so EU zapustili za več kot 14 dni. Ti bodo še naprej morali v karanteno.

V odloku sicer piše, da z dnem njegove uveljavitve preneha veljati odredba, s katero je prejšnji minister za zdravje Aleš Šabeder 12. marca razglasil epidemijo. Odlok je glede na njegovo končno določbo začel veljati danes, vendar pa se uporablja od 31. maja. Tedaj bo torej prenehala veljati tudi večina ukrepov iz mega protikoronskega paketa, ki jih vlada pripravila za blažitev posledic epidemije.

Sicer pa so tudi v četrtek ob 1023 opravljenih testiranjih potrdili le eno okužbo z novim koronavirusom, smrtnih žrtev zaradi covida-19 pa ni bilo, je objavila vlada. Skupno število do zdaj potrjenih okužb v Sloveniji je naraslo na 1465, skupno število smrtnih žrtev pa ostaja pri 103.
V bolnišnicah se je tako zdravilo 29 oseb, kar so tri manj kot v sredo. Število bolnikov na intenzivni negi je ostalo pri sedmih. Iz bolnišnične oskrbe so bili odpuščeni trije. Skupno število opravljenih testiranj je v četrtek naraslo na 67.701.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar