Kmalu ostrejši pogoji na meji z Avstrijo

Za vse prihode iz Slovenije se praviloma odredi 10-dnevna karantena, ki se jo z negativnim PCR ali antigenskim testom na SARS-CoV-2 lahko prekine šele po petih dneh.

Poleg tega je za prihode iz Slovenije že ob vstopu v državo treba predložiti negativni PCR test, ki ne sme biti starejši od 3 dni (oz. 72 ur) od odvzema brisa, ali ali negativni antigenski test, ki ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa, oziroma test opraviti najkasneje v 24 urah po vstopu v državo. T

Tuji testi morajo biti izdani v nemškem ali angleškem jeziku

Vsebovati morajo naslednje podatke: ime in priimek testiranega, datum rojstva testiranega, datum in ura odvzema brisa, rezultat testiranja, podpis osebe, ki je odvzela bris, ter žig institucije, ki je test opravila, ALI biti izdani na avstrijskem obrazcu (v nemškem ali angleškem jeziku). Vsak vstop v Avstrijo je treba predhodno registrirati in potrdilo o registraciji v elektronski ali fizični obliki predložiti na meji. Prijava se izvede na naslednjih povezavah (nemška, angleška) in ne sme biti izvedena prej kot 72 ur pred vstopom v Avstrijo.

Brez karantene lahko na podlagi negativnega PCR ali antigenskega testa, ki ne sme biti starejši od 72 oz. 48 ur od odvzema brisa, v državo vstopijo naslednje izjeme:
– humanitarni delavci,
– osebe ki vstopajo iz poklicnih razlogov (velja tudi za negovalke/ce),
– spremljevalno zdravstveno osebje,
– osebe, ki se udeležujejo nujnih upravnih ali sodnih obveznosti/postopkov,
– tujci s posebno legitimacijsko izkaznico.

Če se negativnega testa ne predloži, se odredi karantena, ki se jo lahko kadarkoli prekine z negativnim PCR ali antigenskim testom

Za vstop v Avstrijo se je treba predhodno registrirati in potrdilo o registraciji v elektronski ali fizični obliki predložiti na meji. Prijava se izvede na naslednjih povezavah (nemška, angleška) in ne sme biti izvedena prej kot 72 ur pred vstopom v Avstrijo. Tuji testi morajo biti izdani v nemškem ali angleškem jeziku in vsebovati naslednje podatke: ime in priimek testiranega, datum rojstva testiranega, datum in ura odvzema brisa, rezultat testiranja, podpis osebe, ki je odvzela bris, ter žig institucije, ki je test opravila, ALI biti izdani na avstrijskem obrazcu (v nemškem ali angleškem jeziku).

Vstop brez karantene je na podlagi ustreznih dokazil vstop omogočen naslednjim izjemam:

– redni (najmanj mesečni) obiski družinskih članov ali življenjskega partnerja,
– redni (najmanj mesečni) prihodi na delo (razen negovalke/ci),
– redni (najmanj mesečni) prihodi zaradi šolanja.

V ta namen je treba predložiti negativni PCR ali antigenski test, ki od 1.4.2021 ne sme biti starejši od 72 ur od odvzema brisa (pred tem 7 dni), oziroma PCR ali antigensko testiranje opraviti najkasneje v 24 urah po vstopu v državo. Tuji testi morajo biti izdani v nemškem ali angleškem jeziku in vsebovati naslednje podatke: ime in priimek testiranega, datum rojstva testiranega, datum in ura odvzema brisa, rezultat testiranja, podpis osebe, ki je odvzela bris, ter žig institucije, ki je test opravila, ALI biti izdani na avstrijskem obrazcu (v nemškem ali angleškem jeziku). Prav tako je treba izvesti predhodno registracijo in potrdilo o registraciji v elektronski ali fizični obliki predložiti na meji. Prijava se izvede na naslednjih povezavah (nemška, angleška) in velja sedem dni. Z vsako spremembo se mora registracija izvesti na novo. oziroma se mora na novo izvesti najmanj vsakih 28 dni.

Brez negativnega testa, brez nastopa karantene in brez registracije, a na podlagi ustrezni dokazil, vstop v Avstrijo ostaja možen naslednjim izjemam:

– nepredvidljivi, neprestavljivi in drugi neodložljivi družinski razlogi (težka bolezen, smrt, rojstvo, oskrba oseb v nujnih primerih),
– prevoz blaga in potnikov,
– tranzit čez državo brez postankov (predpisan obrazec v nemškem ali angleškem jeziku)
– otroci do 10 leta starosti

V to kategorijo sodi tudi vstop zaradi nujnega medicinskega posega, s to izjemo, da je v tem primeru potrebna registracija (nemška, angleška – ne prej kot 72 ur pred vstopom v Avstrijo) in predložitev posebnega obrazca v nemškem ali angleškem jeziku.

Odlok o vstopu v Avstrijo najdete tukaj.

Oddaj komentar