“Ključno prizadevanje, da ob zaključku lockdowna vzpostavimo nazaj normalno delovanje šol”

Janez Poklukar

Na današnji novinarski konferenci o stanju epidemije pri nas je sodeloval tudi zdravstveni minister Janez Poklukar.

Na vladni novinarski konferenci o o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 pri nas je uvodoma spregovorila vladna govorka Maja Bratuša. Pojasnila je trenutno stanje okuženih pri nas. Včeraj je bilo opravljeni 4812 PCR testov, od tega je bilo potrjeno okuženih s covid-19 1189, kar pomeni 24,7 odstotka. Po okužbah včeraj izstopa Celje (92), v Mariboru pa je bilo včeraj okuženih 79 ljudi. V torek so umrle tri osebe.

7-dnevno povprečje pod 1000

7-dnevno povprečje potrjenih primerov je 889, torej še vedno je številka pod 1000. Prav tako je pod to mejo število hospitaliziranih, ki jih je trenutno 581, od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 131 covidnih bolnikov. 14 dnevna incidenca pa je 629.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je spregovoril o tem, da se danes, na 7. april, obeležuje svetovni dan zdravja: “Ta bolezen ne izbira po spolu, verskem prepričanju, barvi kože, socialnem statusu, ni mu mar za neenakosti med nami. Epidemija je globoko zaznamovala naša življenja, bolj negativno bo vplivala na tisto prebivalstvo, ki je že prej bilo v slabši situaciji. Storil bom vse za bomo ohranili dobro zdravstveno oskrbo in jo še izboljšamo. Po epidemiji nas čakajo novi izzivi, okoliščine so pustile posledice na psihološkem zdravju.”

Želijo nazaj normalno delovanje šol

Kakšne spremembe je predlagala strokovna skupina glede semaforja in ali se odpirajo šole 12. aprila? “Ključno prizadevanje je na tem semaforju, da ob zaključku lockdowna vzpostavimo nazaj normalno delovanje šol. To je to kar lahko govorim v tem trenutku, ostalo je v razpravi in bo še odločeno.”

Krvni strdki v povezavi s cepivom AstraZeneca

“Kar se tiče odločitve Eme je ta strokovne narave, tako da bi bila kakršnakoli drugačna pot kot sledenju priporočil Ema, neprimerna. Si želimo da čimnprej dobimo usmretive Ema, naj bi jih dobili najkasneje v naslenjih dneh. Prav zato imamo zvečer ministri za zdravje sestanek na to temo, da bo odločanje Evrope primerno,” zdravstveni minister pojasni o povezavi krvnih strdkov s cepivom AstraZeneca.

Cepljenje s tem cepivom poteka pri nas še normalno, minister pove, da ta trenutek ni nobenih odločitev, da se ne bi s tem cepivom cepili: “Podatka o strdkih, ki bi imelo posledice nimamo.”

Samotestiranje v šolah

“Glavni cilj je imeti šole odprte, na način, kot pred 1.4., skladno s tem pa tudi predlagati prostovoljno uporabo neinvazivnih hitrih testov, v teh dneh pripravljamo podlago, od filma, ki bo ponazarjal uporabo tega, infografike in vsega šolam. Če bo vse šlo gladko, načrtujejo v petek prvi sestanek z ravnatelji srednjih šol, v začetku naslednjega tedna pa z ravnatelji osnovnih šol,” o samotestiranju pove Poklukar.

Njihov cilj je, da se zagotovi dosegljivo cepivo, da bo odmerkov dovolj za širšo populacijo: “Vemo da vsi nimajo interesa po cepljenju, ne pričakujemo da bo odziv na cepljenje 100% si pa želimo čimbližje tej številki. V naslednjih mesecih bo več dobav cepiv. V najkrajšem možnem času dobavljamo cepivo za cse ki izkažejo interes, želimo si da je ta čim večji in prostovoljen.”

Oddaj komentar