Kje bodo kresovali in postavljali prvomajsko drevo?

Kresovanja v Mariboru letos ne bo, bo pa zabava z ansamblom Saše Avsenika v šotoru pred Domom krajanov v Bresternici, prav tako pa bodo postavljali majsko drevo. Zvečer bodo po vsej državi tradicionalno zagoreli kresovi. Številne prireditve s kresom tradicionalno pripravijo v manjših krajih.

30. aprila ob 17.uri bo postavitev majskega drevesa in kresovanje v Spodnjem Dupleku, ob 18.uri pa se bo postavljanje začelo v Šentilju.

 Ob istem času se bo začelo tudi kresovanje v Rušah, kjer organizirajo tudi pohod z baklami v družbi mažoretk in godbe Ruše.
Postavitev majskih dreves bo tudi v občini Hoče – Slivnica potekala na več mestih, in sicer v krajevni skupnosti  Orehova – Hotinja vas od 19 .00 naprej, 1. maja od 10. ure pa na gmajni ob ribniku v Hotinji vasi.  V krajevni skupnosti Reka – Pohorje bodo danes  od 17. ure postavljali majsko drevo pri skalnjaku, prav tako ob  18. uri bodo majsko drevo postavili še pri PGD Hoče kjer bo zagorel tudi kres, 1. maja od 9.00 pa do 22.00 bodo majsko drevo postavili tudi  pri Lovskem domu Hoče.

Praznik delavcev pa bodo ponekod obeležili  z budnicami. Od 7. do 8. ure se bo tradicionalna budnica odvijala v Selnici ob Dravi. Planinsko društvo Vuzenica  vabi na prvomajsko dogajanje v občini Vuzenica, ki se bo odvijalo na koči Planinc. Kratek kulturni program se bo začel ob 11. uri. Na kočo se lahko podate peš. Ob 5.30 izpod viadukta preko Kremžarjevega vrha do koče Planinc, ob 8.00 izpred gostilne Prodnar in ob 9.30 od Poharske kapele na Sv. Primožu.

Kurjenje kresov, pospremljeno z govori, veselicami in postavljanjem mlaja, predstavlja dolgoletno tradicijo po vsej Sloveniji. Poteka na predvečer mednarodnega praznika dela, ki je posvečen spominu na krvave demonstracije v Chicagu leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred. Delavci so zahtevali osemurni delavnik, a je policija njihove demonstracije zatrla.

Praznik dela je tako priložnost za opozorila o položaju delavcev in njihovih pravicah, zato so organizatorji večjih prireditev največkrat sindikati ali občine, manjša praznovanja pa pripravijo krajevne organizacije ali vaščani sami, poroča STA.

Oddaj komentar