Kdo bo poslej delil denar na Univerzi v Mariboru, sedanji ali bivši rektor?

Danes ob 10.00 uri bo potekala konstitutivna seja Upravnega odbora Univerze v Mariboru, na kateri se bo odločilo, kdo bo prihodnja štiri leta vodil ta pomemben univerzitetni organ in delil sredstva fakultetam.

V začetku letošnjega leta je rektor UM prof. dr. Zdravko Kačič razpisal volitve v najvišji organ upravljanja univerze, ki ga sestavlja devet članov. Vlada RS je že konec januarja imenovala v Upravni odpor UM, bivšega rektorja prof. dr. Ivana Rozmana, Natalijo Kaloh Vid, profesorico s Filozofske fakultete, drugače ženo mariborskega poslanca SDS Dejana Kaloha in Ivano Grgić, sekretarko poslanske skupine SMC.

Kot štirje predstavniki univerze so bili izvoljeni red. prof. dr. Matej Vesenjak iz Fakultete za strojništvo (1. volilna enota FERI, FS, FGPA, FKKT, FE), izr. prof. dr. Tina Vršnik Perše iz Pedagoške fakultete (2. volilna enota PEF, MF, FZV, FKBV, FNM, FF) in izr. prof. dr. Mitja Gorenak iz Fakultete za turizem (3. volilna enota EPF, PF, FVV, FL, FOV, FT). Kot predstavnik drugih delavcev – strokovnih služb je bil izvoljen Damir Mlakar iz Študentskih domov UM (4. volilna enota vse fakultete, UNI knjižnica, ŠD in rektorat).

Študente bo zastopala Živa Ledinek, ki jo je rektor v letu 2019 imenoval za v.d. prorektorice za študentska vprašanja. Očitno pa na konstitutivni seji UP UM ne bo predstavnika delodajalcev, ki ga imenuje Vlada RS na predlog rektorja. Zato bomo povprašali katere predloge je s strani delodajalskih organizacij prejel rektor in koga je predlagal Vladi RS v imenovanje.

Najvišja volilna udeležba, če ne štejemo študentske volilne enote, je bila v 2. volilni enoti in sicer 45,62% (glasovalo je 388 oseb), kar ne preseneča glede na dogajanje. Senat FF je predlagal kot kandidatko red. prof. dr. Metko Kordigel Aberšek iz PEF, senat PEF pa izr. prof. dr. Tino Vršnik Perše ravno iz te fakultete, ki je močno zmagala na volitvah. Prav tako je močno zmagal Damir Mlakar v 4. volilni enoti in premagal kandidatko Vlasto Jug, tajnico FZV, ki je imela močno podporo glavne tajnice UM mag. Mojce Tancer Verboten.

Gorenak brez proti kandidata

Edini, ki ni imel proti kandidata, je bil izr. prof. dr. Mitja Gorenak iz 3. volilne enote in bo zelo verjetno postal novi predsednik UO UM, kar pa naj ne bilo po željah rektorja. Rektor prof. dr. Zdravko Kačič, bi si na tem mestu želel izr. prof. dr. Tino Vršnik Perše in bi jo naj celo predlagal za predsednico. Po neuradnih informacijah, jo je nagovoril k prevzemu te funkcije. V kolikor te informacije držijo, je to celo majhno presenečenje glede na znana stališča dr. Tine Vršnik Perše o glavni tajnici UM.

Ali bo rektor sploh še obvladoval delitev finančnih sredstev in sprejemanje splošnih aktov?

Iz vsega dogajanja je jasno predvsem to, da se bo odločalo o tem, v ali bo rektor še obvladoval delitev finančnih sredstev znotraj UM in sprejemanje splošnih aktov ali pa mu bo ta moč precej zmanjšana. V kolikor bo postal predsednik UO UM izr. prof. dr. Mitja Gorenak in podpredsednik bivši rektor prof. dr. Ivan Rozman, je jasno, da o finančnem razrezu rektor več ne odloča.

Ironija takšnega razpleta bi bila toliko večja, ker si je rektor prof. dr. Kačič, s svojim predlogom, da se z odločanjem o zaslužni profesuri bivšega rektorja dr. Rozmana počaka eno leto, takšen razplet priklical sam.

Oddaj komentar