Katere dejavnosti z rednim testiranjem in brez testiranja lahko delujejo med lockdownom

Testiranje na covid-19

Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman je predstavila strožji ukrepi, ki veljajo tudi za gospodarstvo v času novega lock downa.

Spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, stopijo v veljavo jutri, v četrtek, 1. aprila 2021, in veljajo do vključno 11. aprila 2021. Omejitveni ukrepi, ki bodo v veljavi od 12. aprila naprej, pa bodo sledili vladnemu semaforju.

Od 1. do 11. aprila 2021 pa velja naslednje:

Dejavnosti, pri katerih ni obvezno tedensko testiranje

Odlok po novem predvideva delovanje le določenih storitev, ki so nujno potrebne za normalno delovanje družbe in posameznikov, je dejala Cudermanova, in sicer v vseh regijah, brez izjem, velja, da brez pogoja testa za zaposlene obratujejo naslednje dejavnosti: lekarne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta, dostavne službe, dimnikarske storitve, pri tem pa je pogoj, da je lahko v prostoru le ena oseba, podobno je bilo že v preteklosti, servisne dejavnosti, v katerih se opravljajo popravila motornih vozil in koles, torej vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske, servisi koles ipd.; gradbena dela v nenaseljenih gradbiščih, hišah in stanovanjih; storitve, ki se opravljajo na prostem brez stika s potrošniki; ponudba in prodaja storitev na daljavo, osebni prevzem blaga ali hrane na prostem, na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih izdelkih na kmetiji, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Konzumiranje hrane na javnih mestih še vedno prepovedano

To se lahko izvaja med peto in 22. uro, pri čemer še vedno ni dovoljeno konzumiranje hrane in pijače na javnih prostorih ni dovoljeno. Brez časovne omejitve je dovoljena priprava jedi in pijač v primeru dostave ter priprava in strežba jedi v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance. Ter druge nujne storitve za zagotavljanje varstva in zdravja.

Storitve z obveznim tedenskim testiranjem ali s potrdilom o prebolelosti ali cepljenju

Po vseh regijah se lahko izvajajo naslednje gospodarske dejavnosti: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, izdelke za osebno nego in čiščenje, pri čemer se ne šteje prodaje oblačil in obutve v teh prodajalnah. Delujejo tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, vrtnarije, drevesnice, cvetličarne, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, tržnice, prodajalne s tehničnim blagom, kioski, individualne svetovalne in terapevtske storitve.

V prodajalnah in trgovskih centrih je treba upoštevati navodila NIJZ

V vseh statističnih regijah je pri ponudbi in prodaji treba zagotoviti minimalen stik s potrošniki, redno prezračevanje, ustrezno ventilacijo, razkuževanje rok za stranke, upoštevati vsa higienska priporočila NIJZ, in podobno kot doslej omejitev števila oseb na površini, ločeni vhodi in izhodu za stranke v trgovskih centrih. Delodajalci, upravljavci trgovskih centrov oziroma odgovorne osebe morajo delavcem zagotoviti tudi zaščitno opremo.

Oddaj komentar