Kangler pravnomočno obsojen zaradi Astrid Bah

Višje sodišče v Mariboru je po današnjem poročanju nekaterih medijev za nekdanjega župana Franca Kanglerja potrdilo kazen sedem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let. Ta mu je bila izrečena zaradi posredovanja pri zaposlitvi podžupanje Astrid Bah. Za soobtoženo Tanjo Vindiš Furman naj bi primer zastaral.

Franc Kangler Foto: arhiva Lokalec.si
Franc Kangler,
Foto: arhiva Lokalec.si

Kot piše Večer, je višje sodišče sodbo za Kanglerja potrdilo prejšnji mesec. Pogojna kazen sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, izrečena 26. januarja lani, naj bi tako postala pravnomočna. Na enako kazen je bila obsojena tudi direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor Tanja Vindiš Furman, a naj bi primer za njo vmes že zastaral.

Na višjem sodišču so danes povedali, da je bila odločitev v omenjeni zadevi že sprejeta, sodno odločbo pa so posredovali sodišču prve stopnje. “Kakšna je bila odločitev, vam ne morem sporočiti, ker ne razpolagam s podatki, ali je bila že vročena strankam,” so pojasnili v uradu predsednika sodišča.

So pa informacijo Večera potrdili na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru. “Lahko potrdimo, da je Višje sodišče v Mariboru izdalo sodbo, v kateri je obtožbo zoper Tanjo Vindiš Furman zavrnilo zaradi zastaranja zadeve, zoper obdolženega Franca Kanglerja pa se je pritožba zagovornikov kot neutemeljena zavrnila in potrdila sodba sodišča prve stopnje. Sodba je pravnomočna,” je pojasnil vodja tožilstva Drago Šketa, vsebinsko pa zadeve ni mogel komentirati.

Tožilstvo je Kanglerju očitalo, da je leta 2009 in 2010 kot župan posredoval pri Vindiš Furmanovi, da stanovanjski sklad zaposli Bahovo in ji plača šolnino za študij.

“To je politična gonja mariborskega višjega sodišča proti meni,”
je v odzivu za Večer danes povedal Kangler. “To je maščevanje, ker višjega sodnika Aleksandra Karakaša niso potrdili za vrhovnega sodnika. Mariborsko sodišče, policija in tožilstvo so zlorabljeni za obračun z mano. Veseli me, da bom lahko čim prej vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki bo razveljavilo to sodbo. Kot se je to zgodilo v primeru Vedeževalka,” je še dejal nekdanji mariborski župan.

V omenjeni zadevi Vedeževalka je bil Kangler maja 2013 obsojen na sedem mesecev zapora zaradi domnevne vpletenosti v sporno dodelitev občinskega stanovanja Karin Ježovita, a je vrhovno sodišče nato sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. V ponovljenem sojenju je tožilstvo umaknilo obtožnico zoper njega, ker preostali dokazi po izločitvi prisluhov niso zadostovali za utemeljenost suma, da je storil očitano kaznivo dejanje.

Kazen zaradi zaposlitve podžupanje je torej v kopici obtožb na račun Kanglerja edina, ki je dosegla pravnomočnost.

Nekatere zadeve so še odprte. Kangler se je nazadnje zglasil na sodišču konec novembra lani v Murski Soboti, ko je bil predobravnavni narok v zadevi Kolektor, kjer je nekdanji župan obtožen, da je uredil, da je mariborska občina ob prestavitvi kolektorja ob gradnji tržnice neupravičeno plačala družbi Konstruktor 637.000 evrov.

Vrsta obtožb pa je padla. Sodba na Okrajnem sodišču v Mariboru zaradi zaposlitve podžupanje mu je bila recimo izrečena le dan potem, ko je tožilstvo umaknilo obtožnico zoper njega zaradi domnevne vpletenosti v sporne posle pri postavljanju mariborskih radarjev. Zaradi slednjih in uličnih protestov, ki so sledili njihovi postavitvi, je bil konec leta 2012 prisiljen odstopiti z županskega položaja, kasneje je izgubil tudi položaj državnega svetnika.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar