Kakšne ukrepe bodo na Hrvaškem sprejeli po 15. avgustu?

FOTO: Pixabay Slika je simbolična

Kaj bo na Hrvaškem sledilo septembra, bo odvisno od epidemioloških razmer, ki za Hrvaško in preostanek Evrope niso obetavne.

Kot preostanek Evrope se tudi Hrvaška, ki je po deležu cepljenih državljanov na dnu evropskih držav, cepljenih je namreč 41 odstotkov državljanov, pripravlja na jesen. Rast okužb v minulih dneh pri njih raste, dnevno jih je okoli 30 odstotkov več kot pa pred tednom dni. Tudi bolnišnice so vnovič bolj polne s koronavirusnimi bolniki.

Avgusta verjetno sprememb še ne bo 

Trenutni ukrepi, ki omejujejo večja zbiranja in delovni čas gostinskih objektov, so na Hrvaškem v veljavi do 15. avgusta. Kot poroča Jutarnji list, verjetno ne gre pričakovati, da se bodo epidemiološka pravila do konca avgusta spremenila, torej da bi po 15. avgustu uveljavili ukrepe, strožje od trenutnih. Kaj bo sledilo septembra, bo odvisno od epidemioloških razmer, ki kot kaže trenutno ne za Hrvaško, niti za ostali del Evrope niso obetavne. Da se kljub več kot milijonu turistov covid-19 na Hrvaškem ne širi, kot bi se lahko, gre verjetno pripisati dejstvu, da je velik delež turistov cepljenih.

Hospitalizirani necepljeni?

So pa na Hrvaškem zapiranja zaradi nizkega števila cepljenih še vedno v igri. Marsikaj bo odvisno od tega, kako obremenjen bo zdravstveni sistem. Po poročanju Jutarnjega lista gre pričakovati, da bodo hospitalizirani večinoma necepljeni.

Oddaj komentar