Danes, 19. novembra, je mednarodni dan moških. Ta dan izpostavljajo kot dan, v katerem se posveti moškim, njihovi vlogi v družbi pa tudi na delovnem mestu, v družini, kjer so partnerji, možje in očetje.

Za začetek smo izbrali nekaj slovenskih ljudskih pregovorov o moških, no, o moških in ženskah, saj se vloga moškega še kako izraža z odnosom do žensk. Presodite sami, ali ti stari pregovori veljajo še danes.

Moški brez žene je kot soba brez stene.

Mož kraljuje, žena vlada. 

Moža se meri od nosu gòri, ne od pasu doli.

Možje gradijo hiše, z žensko se naredi dom.

Slika je simbolična. Vir: PIxabay.com

Kako se slovenski moški loči od povprečnega evropskega moškega

Statistični urad Republike Slovenije (Surs) je ob letošnjem mednarodnem dnevu naredil primerjavo, v čem in koliko se moški del prebivalstva Slovenije razlikuje od povprečja v celotni Evropski uniji. Ugotovili so, da je v Sloveniji nekaj več žensk kot moških, a da je v Sloveniji to obratno.  In tudi koliko so povprečno stari ženini ob njihovi prvi poroki. Pa tudi to, da je zdaj v Sloveniji in Evropi več žensk kot moških, vključenih v višješolsko in visokošolsko izobraževanje.

Podatki o moških prebivalcih v Sloveniji in v EU

Slovenija ima 2.107.000 prebivalcev: od tega je 1.058.000 moških in 1.049.000 žensk. V celotni EU je bilo v 2020 nekoliko več žensk, saj je bilo na 100 moških povprečno 104,7 ženske. V Sloveniji pa je bilo po podatkih Sursa 99,4 ženske na 100 moških. V Švedski, Luksemburgu in Malti pa je delež žensk po podatkih Sursa še nižji.

Povprečna starost moških v Sloveniji je 42 let, pravijo na statističnem uradu.

Moški v Sloveniji 10 odstotkov nad povprečjem EU glede končane srednje šole

Med moškimi prebivalci Slovenije, ki so stari  20–24 let, je bilo lani 92 odstotkov  takih, ki so imeli končano vsaj srednjo stopnjo izobrazbe, so povzeli na Sursu in dodali, da je pri tem Slovenija kar za 10 odstotnih točk nad povprečjem EU.

Tako kot v Evropi je tudi v Sloveniji več žensk kot moških, vključenih v višješolsko in visokošolsko izobraževanje

V večini evropskih držav je med osebami, vključenimi v višješolsko in visokošolsko izobraževanje, več žensk kot moških. V Sloveniji je lani delež moških  znašal 42 odstotkov, v celotni EU pa 46 odstotkov. Lani je v Sloveniji  v 2020 med 25–34 let starimi moškimi bilo 36 odstotkov takih, ki so imeli dokončano najmanj višješolsko izobrazbo. Na Sursu pravijo, da je povprečje v EU za eno odstotno točko manj, torej 35 odstotkov.

S povprečno starostjo ženinov 34 let se v EU naši moški uvrščajo na sredino

Na Sursu so izračunali delež moških, starih od 18 do 34 let, ki živijo pri starših. Od 2009 do 2019 je ta upadel s 76 odstotkov na 64 odstotkov. Lani pa se je nekolik zvišal – 68 odstotkov.  Povprečna starost ženinov ob prvi poroki je v Sloveniji 34 let, kar je po podatkih Sursa v EU približno na sredini.

Na Statističnem uradu RS so naredili še več primerjav med moškimi v Sloveniji in EU, celotna primerjava je na spletni strani Sursa.

Oddaj komentar