Julija brez bistvenih sprememb pri povprečni plači v Sloveniji

Vir: Pixabay.com

Povprečna plača v Sloveniji je bila julija podobna kot junija. Bistvenih sprememb ni bilo tudi zato, ker so v obeh omenjenih mesecih veljali enaki ukrepi, povezani z epidemijo covida-19. Delodajalci so lahko v obeh mesecih koristili subvencije za delo s skrajšanim delovnim časom in nadomestila za začasno čakanje na delo.

Povprečna bruto plača za julij je po izračunih državnega statističnega urada znašala 1811,28 evra, kar je nominalno za 0,1 odstotka manj od bruto plače za junij, realno pa približno enako.

V neto znesku je povprečna plača za julij znašala 1176,25 evra, to je nominalno za 0,1 odstotka manj, realno pa za 0,2 odstotka več od neto plače za junij.

Če bi se povprečna plača izračunala glede na število zaposlenih oseb na podlagi plačanih ur in ne glede na število zaposlenih oseb, bi bila za 0,6 odstotka nižja od povprečne junijske plače, so izračunali statistiki.

Julija so se zvišale plače predvsem v zasebnem sektorju. Povprečna bruto plača je bila namreč v zasebnem sektorju za 1,4 odstotka višja kot mesec prej, medtem ko se je v javnem sektorju znižala za 2,3 odstotka.

Povprečna bruto plača se je julija najbolj zvišala v dejavnosti gostinstvo

Najvišje plače so imeli julija zaposleni v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro. V povprečju je znašala 2577,01 evra bruto, pa čeprav se je prav v tej dejavnosti najbolj znižala. Od povprečne bruto junijske plače je bila nižja za 11,3 odstotka, kar je predvsem posledica nižjih izrednih izplačil, izplačanih s plačo za julij.

Glede na junij se je povprečna bruto plača julija najbolj zvišala v dejavnosti gostinstvo (za 8,2 odstotka). Če bi se izračunala glede na število zaposlenih oseb na podlagi plačanih ur, ne pa glede na število zaposlenih oseb, bi bila sicer ta rast le 1,2-odstotna.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar